Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer, počítám si příklady z Lineární algebry a s jedním si nevím rady.
Zadání zní, že mám ověřit, že následující množina matic spolu s operácí násobení matic je grupa.
Hned jako první krok, co bych měl ověřit je uzavřenost na operaci, tedy na násobení dvou prvků. Ovšem nevím si s tím moc rady, matice mezi sebou vynásobím, ale nevím jak ověřit, že splňují podmínku.
Pokud si tedy napíšu: 
Tak teď si nevím rady jak ověřit, že když a,b,c,d splňuje podmínku, tak ji splňuje i tato výsledná matice. Určitě to není nic těžkého, ale moc ani nevím k čemu se vlastně chci dopracovat.
Další kroky by bylo ověření asociativity(která podle mě plyne z definice násobení matic) a ex. neutrálního a opačného prvku(neutrální je podle mě jednotková matice, opačná je jen -jednotková matice, obě splňují podmínku).
Takže děkuji za pomoc, snad by mělo stačit jen malé popostrčení správným směřem.
Ahoj ↑ Quimby:,
Staci konstatovat, ze dana podmienka znamena ze deteminant tvojich matic je 1.
Aha, no determinanty jsme ještě nebrali, co sem koukal do skript, tak to přesně teda odpovídá té podmínce, ale nevím jak to použít.
Výsledná matice teda taky musí mít determinant jedna, takže:
Což sem prostě přepsal tu podmínku pro výslednou matici, ale jak zjistím, že platí? Nějak to dotoho musím zatáhnout vztahy:
Mám to tam prostě dosadit? Jak sem psal, moc nevím k čemu se chci právě vůbec dostat.
↑ Quimby:
Normalne ked roznasobis prvy vyraz a potom tie dva druhe musis mat identicke cleny.
Dobre nasobenie