Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Dobrý den, potřeboval bych zkontrolovat postup z teoretického hlediska a vysvětlil jednu věc.
Mám následující zadání: 

Jako první jsem si vytvořil množinu generujících vektorů podprostoru tak, že jsem jednu proměnnou položil nule a ostatní rovné jedné, tím jsme získal následující generující množinu:
Vektory jsem dosadil do matice a zjistil ,že jsou lineárně nezásvislé a hodnost matice je 4:

Tím tedy získávám bází podprostoru V, přičemž podprostor V má dimenzi 4:
Nyní jsem si sestavil soustavu rovnic o 4 neznámých a pomocí nich dopočítal souřadnice prvku "y" v bázi V: 
dopočítal jsem neznámé a výsledek je tento: 
Moje otázka tedy zní, jestli jsem předchozí postup udělal správně (teoreticky), ale pokud ano, tak jak tedy ukážu, že V je podprostor prostoru L?
↑ bert.blader:
Zdravím. Postup je správně, pokud jsem něco nepřehlédl.
Jen dodám, že prostor V má nekonečně mnoho bází , tekže kdybychom našli jinou, pak souřadnice
vektoru y vzhledem k ní by byly jiné.
Stručně k otázce, proč V je podprostorem v L:
báze B prostoru V je tvořena vektory, které zároveň patří do L, takže lineární obal množiny B,
což je prostor V, je nutně podprostorem v L.
Jde o celkem triviální tvrzení.

↑ Rumburak:
Děkuji za odpověď a vysvětlení.
Stránky: 1