Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 11. 2015 14:23

tatiana_1
Pozice: student
Reputace:   

mechanika

Zdravim, kapalina.pusobi na vsechny strany nadoby rovnakou silou? Cize F= hustotaxgxV?
Diky

#2 16. 11. 2015 16:26

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

Re: mechanika

↑ tatiana_1:
Zdravím,
odpověď je ANO*-NE.

ANO* znamená, že ano, za idealizovaných podmínek (nestlačitelná neproudící kapalina v nepříliš vysoké nádobě resp. bez přítomnosti gravitačního pole) platí je ve všech místech kapaliny stejný tlak. Tento poznatek je znám jako Pascalův zákon, podle něj fungují např. některé hydraulické stroje.

NE znamená, že tebou uvedený vztah je vztahem pro výpočet vztlakové síly dle Archimédova zákona. Dovolím si lehce mentorovat: Děcka, neučte se fyziku jako soubor vzorců, které nějak poskládáte. Když to uděláte, nebudete se stačit divit tomu, jak rychle vyletíte od zkoušky (stejnou chybu dělají i medici na biofyzice a optometristi na fyzice II). Schválně se zamysli nad tím, co jsi napsala - na jakém objemu by měl tlak záviset?

Zvědavě jsem ťukl do Google a vypadl na mě hezky vyhlížející text pro Fyzikální olympiádu.

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

#3 16. 11. 2015 19:45

tatiana_1
Pozice: student
Reputace:   

Re: mechanika

↑ Formol:
vychadzela sem z jednoho prikladu kde jsem mnela vypocitet hydrostatickou vztlakovou silu, kterou voda pusobi na dno a na bocni stenu, na dno mi to vyslo podle teho vztahu a nevim jak na bocni stenu. Nevim jak na to, nerozumim asi tomu tlaku nebo ja nevim.

Zápatí