Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Jak zdůvodnit, že tohle funguje?
Např. počet celých čísel mezi 65 až 90 včetně je 25+1=26
je to tak, že započítám počáteční číslo (65), tedy +1, to počáteční číslo a potom můžu "tvořit" další čísla přičítáním jedničky a nanejvýš můžu přičíst 25krát jedničku, tedy mám 25 následujících čísel? Jde mi jen o to chápání.
pro kladná by pak obecný vzorec byl N2-N1 + 1, pro jakákoliv Z pak |N2-N1|+1
↑ rumluke:
Zdravím,
ve tvém výpočtu pracuješ s aritmetickou posloupností s prvním členem 65 a posledním členem 90 a diferencí 1.
A užiješ vztah 
Ahoj ↑ rumluke:,
Metoda kolegu ↑ Al1: ( pozdravujem) je vyborna.
Doplnok
Pridam, ze ak by si mal pracovat v uzavretom intervale [a,b], kde a,b su realne cisla, tak
da celociselne prvky tohto intervalu. Nech ich minimum je m, a ich maximum je M.
Potom mozes pokracovat z [m, M ] , ako kolega.
Ano, samozřejmě, že je to aritmetická posloupnost, jen mě zajímalo, jestli je ten můj postřeh, nebo to, jak to jde vnímat také dle mě, správně. Např. otevřete si knížku a chcete vědět, kolik stran zbývá do konce... jste na začátku strany 65 a končí na 90.
započítám počáteční číslo (65), tedy +1, to počáteční číslo a potom můžu "tvořit" další čísla přičítáním jedničky a nanejvýš můžu přičíst 25krát jedničku, tedy mám 25 následujících čísel. Celkem 26, neboli N2-N1+1
↑ rumluke:
Pokud si svůj vztah překontroluješ přes pro tebe samozřejmou AP, pak vidíš, že je správný.