Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, napadla mě zvláštní myšlenka. Když dám do mrazáku vodu ve sklenici, sklenice se rozbije, protoze voda na ni tlaci a roztrhne. Ale proč voda nejde směrem nejmenšího odporu, což je nahoru a ven ze sklenice, jak to v přírodě látky většinou dělají, ale tlačí se na stěny sklenice? Děkuji za vysvětlení
No nevím to jistě, ale řekl bych že to bude mít něco společného s tím, že když je ta voda v kapalném skupenství, je v pohodě a nemá cenu jít nahoru. Pokud je ale ve formě ledu, je příliš těžká na to, aby šplhala po sklenici ven, proto zůstává na místě a tlačí na sklenici zevnitř.
Navíc si myslím, že pro vodu je cesta rozbitím sklenice tou pohodlnější :-)
↑ 2rec:
Možná, že k tomu přispívá také to, že při změně skupenství se částice uspořádají do krystalické mřížky a ta má nějaký tvar . Dále víme , že částice se pohybují všemi směry, to znamená nahoru , dolů a do stran. Tlak v nádobě působí do všech stran nádoby. Zkusme si dát pet lahev naplněnou vodou do mrazáku a uvidíme, co ledová tříšt s lahví udělá. :-)

↑ 2rec:
Přeji krásný den a přidám slovo. Já bych k tomu přidal ješte fakt, že kapalina nejdříve zmrzne na povrchu - u stěn nádoby, takže vytvoří (ve sklenici) takový"špunt" a tudíž zbylá voda, když zvětšuje objem, tak nemá kam jít. Už mi takto popraskalo pár sudů na zahradě:-)