Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

• Hlavní strana
  • » Chemie
  • » Vyčíslování chemických rovnic - reakce telluru s kyselinou chlorečnou (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

#1 19. 11. 2015 19:14

Bedlasky
Místo: Beleriand
Reputace:   14 

Vyčíslování chemických rovnic - reakce telluru s kyselinou chlorečnou

Dobrý den. Třetí rovnice je tato:

Tellur reaguje ve vodném prostředí s kyselinou chlorečnou za vzniku chloru a kyseliny hexahydrogentellurové.

Rovnice:

$Te + H_{2}O + HClO_{3} \Rightarrow  Cl_{2} + H_{6}TeO_{6}$

Poloreakce:

$Te^{0}\Rightarrow Te^{VI}|-6e^{-}\\Cl^{V}\Rightarrow Cl_{2}^{0}|+2\cdot 5e^{-}$

Včera mi z té rovnice šla hlava kolem, doplňoval jsem na pravou stranu rovnice i vodu. Dnes jsem ji ještě jednou zkoušel udělat, tenhle pokus se mi už zdá zdárnější, proto ho sem napíši. Klasicky jsem u poloreakcí použil křížové pravidlo a obě čísla vydělil dvěma. Dále jsem do rovnice připsal 5 k telluru a 4 ke kyselině chlorečné. Podle toho jsem dopočítal chlor i kyselinu hexahydrogentellurovou. Podle chybějících kyslíků u kyseliny jsem doplnil vodu - v tomto případě mi však přebývají vodíky na pravé straně.

$5Te + 18H_{2}O + 4HClO_{3} \Rightarrow  2Cl_{2} + 5H_{6}TeO_{6}$

Děkuji za každou odpověď.

• (téma jako vyřešené označil(a) Bedlasky)

#2 19. 11. 2015 20:24

pietro
Reputace:   187 

Re: Vyčíslování chemických rovnic - reakce telluru s kyselinou chlorečnou

↑ Bedlasky:

5Te+12H2O+6HClO3==>3Cl2 +5H6TeO6

#3 20. 11. 2015 14:34

Bedlasky
Místo: Beleriand
Reputace:   14 

Re: Vyčíslování chemických rovnic - reakce telluru s kyselinou chlorečnou

↑ pietro:

Dobrý den, tato už mi také vyšla - všiml jsem si i, že včera jsem udělal chybu. K chloru mělo připadnout tři, ne dvě.

• Hlavní strana
  • » Chemie
  • » Vyčíslování chemických rovnic - reakce telluru s kyselinou chlorečnou (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

Zápatí