Kolik existuje pravoúhlých trojúhelníků ABC s pravým úhlem při vrcholu B takových, že |AB| = 20 a délky zbývajících stran jsou vyjádřeny přirozenými čísly.
Zdravím,
toto je zadání z Klokanu pro rok 2015, je ještě aktuální? Potom viz pravidla (+ viz pravidla ohledně vlastního návrhu řešení, pokud to není aktuální zadání a lze diskutovat). Děkuji za upřesnění.

Ano, toto zadání je ze soutěže Matematický klokan kategorie student, které proběhlo v březnu a soutěž již byla ukončena a vyhodnocena.
↑ NakedUnicorn:
děkuji, potom bych doporučovala sestavit Pythagorovu větu a upravit ji k použití vzorce, mělo by to vidět. Může být také i jiný postup řešení. Zkus pokračovat, prosím.
↑ NakedUnicorn:
101, 99, 20
29, 21, 20
52, 48, 20

Děkuji, mohl byste ještě napsat jak jste na to přišel?
↑ zdenek1:
Zdravím, zapsal jsi
a upravil na
a zkoušel rozklady
, nebo jinak? Děkuji.
Edit: v označení je nepozornost, dle zadání je pravý úhel u vrcholu B a je zadána odvěsna AB, prosím upravit dle správného označení: nalevo v rovnici jsou 2 odvěsny, napravo přepona
↑ NakedUnicorn:
a k ↑ jelena: ještě dodám, že nemusíš zkoušet všechny rozklady, ale jen takové, kde jsou oba činitelé sudá čísla.

Super, děkuji za odpovědi.
↑ zdenek1:
děkuji, to už jsem nerozvažovala, jen vstupní krok. ↑ NakedUnicorn: také děkuji, označím za vyřešené (do dalších témat měj, prosím, lépe upravené úvodní příspěvky - tedy nejen zadání úlohy).
↑ Cheop:
Zdravím a děkuji, číselné hodnoty počítal kolega ↑ zdenek1: (neřeknu, zda uvedl všechno), mně tato možnost vycházela a je dle doporučení kolegy "nemusíš zkoušet všechny rozklady, ale jen takové, kde jsou oba činitelé sudá čísla" snad autor tématu dozkoušel.
Já jsem zkontrolovala snad jen 2 rozklady na zkoušku postupu, jelikož je snad jasné co bylo pravým účelem mých příspěvků :-)