Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
prosím o pomoc s dvěma příklady jedna se o nakloněnou rovinu a nemohu s nimi hnout a moc to spěchá!!!!
1, Těleso na vrchu nakloněné roviny s úhlem sklonu 30°, je dlouhá 5 m, součinitel mezi deskou je 0,02. Určete rychlost, kterou těleso bude mít konci.
2, těleso se pohybuje po nakloněné rovině s úhlem sklonu 15 stupnu, součinitel smykoveho třeni je 0,1
a, určete zrychlení pohybu
b,do jake vzdalenosti těleso vystoupá, které je z úpatí vrženo vzhuru po nakloněne rovině rychlosti 5m/s
c, jaky by musel byt uhel sklonu nakloněne roviny aby se těleso vlivem sve tihy pohybovalo rovnoměrně
Děkuji moc za pomoc je to pro mě hodně důležite!!!!
↑ knize-hrabe:
Zdravím,
zkus použit tohoto vzoru A případně se zeptej, co není jasné.
OK?
takže rovnice pro zrychlení u 2,a je a=g (sin alfa - f *cos alfa) ?
a rovnice pro 2,b bude s= ((g sin alfa) - (f g sin alfa))/ v na druhou ?
↑ jelena: s tim 2,C nemohu už pohnout nevim jak složit rovnici aby se mi pohybovalo to těleso rovnoměrně ... Poradíš mi prosím?
↑ marnes:děkuju mohu jen pro kontrolu vědět kolik vám vyšlo u 2,B? stačí pouze vysledek ! mockrát děkuji za pomoc!

↑ knize-hrabe:Teď jsem zjistil, že jsem to c) počítal pro příklad1), kde je f=0,02 a to mělo být pro 2), kde je f = 0,1, tak si to oprav alfa=5st 43min
↑ marnes:mám ještě jednu a poslední nakloněnou rovinu a taky si s ni nevim moc rady :
Plný válec o hmotnosi m a poloměru r klouže bez tření po nakloněné rovině uhlu alfa. J= m *r na druhou /2 . Jakou rychlostí dospěje na konec nakloněné roviny začínáli se pohybovat z vyšky H?
Jakou rychlostí by dospěl na konec nakloněné roviny kdyby se bez prokluzováni valil .
S tím teda neumim ani hnout !

↑ knize-hrabe:Já momentálně odcházím, snad se přihlásí někdo jiný
↑ knize-hrabe:
Zdravím,
rovnice pro 2b) "dráha s" není dobře - napíš, prosím, svůj postup.
↑ knize-hrabe:
"Plný válec o hmotnosi m a poloměru r klouže bez tření po nakloněné rovině uhlu alfa..."
Nehneš, dokud si neuděláš jasno se zákonem zachování energie.
Jakou energie má válec, když leží v klidu ve výšce H?
Na co se původní enerhie promění, když jen klouže bez tření po nakloněné rovině? - 1. situace
A na co se promění, když se ten valec valí? - 2. situace.
Napíš, prosím, návrhy.
↑ jelena:rovnice neni dobře 2,b předělal sem si ji tedy ted znovu s=( g(sin alfa + f * cos alfa)) / v na druhou
↑ knize-hrabe:
1. Když dojdu k nějakému vyjádření fyzikální veličiny, kterou hledám, tak si pomocí dosazení jednotek zkontroluji, zda jsem došla alespoň trochu tam, kam jsem chtěla - podle jednotek to je vidět, že se to ve tvém vyjádření nepodařilo.
2. Výsledek je 
Používala jsem zákon zachování energie. Tak si to překontroluj, prosím.
↑ jelena: mě tohle nikdy nešlo ! hlavně mám ted fyziku prvni rok od základky a bojuju s tim ! nejjednodušší je díky me paměti vidět rozpočítane příklady na tom sem to zatim vždy pochopil
↑ knize-hrabe:
Já jsem tebe "zaradila" ke studiu na VŠB, tak jsem to brala jako samozřejmost, že nutné základy ovládaš - moje chyba.
Nevím, jaké máš materiály - snad něco máte od vyučujících - z knižních bych v tomto případě doporučila k učebnici vzít si alespoň Sbírku řešených příkladů od Bartušky (dnes jsem ji viděla v antikvariatu v Opavě) a alespoň si nastudovat vzorové příklady - hlavně princip, ne vzorce.
Případně se ozví tady - někdo se podívá, já teď bohužel online nebudu. OK?

↑ knize-hrabe:
2b) těeleso koná rovnoměrně zpomalený pohyb vk=v-at, kde na konci vk = 0m/s... at=v
dráha s=vt-1/2at^2 t=v/a
s=v.v/a-1/2a.(v/a)^2=1/2v^2/a
zrychlení(zpomalení) je složeno ze dvou složek - z tření ma1=mfgcos(a)...a1=fgcos(a)
- z části g ma2=mgsin(a) ...a2=gsin(a), které se sčítají
s=1/2v^2/(fgcos(a)+gsin(a)... po dosazení s=3,52 m

↑ knize-hrabe:
Jestliže válec se klouže, tak podle mne jde o klasickou přeměnu Ep na Ek
Ep=mgh
Ek=1/2mv^2, kde vyjádříš v
pardon, teď jsem si všiml, že Jelena už komentář dala:-)
↑ marnes:když pak vyjádřim v tak ziskam rovnici v = odmocnina (2gh) ? Ep zaměnim na Ek kde Ep=mgh
↑ knize-hrabe:
Zkus se podívat na jednu vyřešenou úlohu zde :
http://www.princeton.edu/~jtrnka/Papers/FO2.pdf , myslím, že je příklad podobný na straně 17