Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jak bych měl postupovat u následujícího příkladu:
Průměrná rychlost autobuse v centru města je 8 km/h. Chci zvýšit rychlost autobusu - volím jinou trasu. V 10 náhodných měření byla rychlost 7.8, 7.9, 9, 7.8, 8, 7.5, 8.5, 8.2, 8.2, 9.3 km/h. Na hladině významnosti 5 % ověřte, zda změna trasy povede ke zvýšení rychlosti. Uvažujte normální rozdělení.
Myšlenka:
Vypočtu aritmentický průměr a rozptyl souboru dat. Dál už ale jsem ztratil nit :(
Střední hodnota = 8.22
Rozptyl = 0.319556
Děkuji za rady, nápovědy a pomoc :)
↑ s-o-k-o-l:
Zdravím,
za předpokladu normality dat testujte hypotézu o střední hodnotě, alternativní hpotéza bude postavena tak, že se průměrná rychlost zvýšila.
Takhle, dělám to i v mathematice ... takže eventuelně... nešlo by to zjistit v mathematice pomoci TTestu, pokud jste přišel s mathematicou do styku ... Nejde mi zjistit ta hodnota v zavislosti na volbě hladiny, tak jsem to chtěl obejit matematicky, ale mathematica by byla asi vhodnější
Stránky: 1