Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím, moc prosím o pomoc a tímto příkladem. Ve vzorcích jsem se zamotala a ztratila a stále nemůžu přijít na chybu, kterou dělám.
Poločas rozpadu polonia 210Po je 140 dní. Polonium při rozpadu emituje částice α a mění se na olovo 206Pb. Vypočítejte, kolik olova vznikne za 100 dní z 1 mg polonia.
Předem moc díky za pomoc
Dobrý den.
Spíše bych řekl, že je třeba uplatnit rozpadový zákon:
m0 = počáteční hmotnost vzorku polonia
m = hmotnost polonia ve vzorku v čase t
= rozpadová konstanta
, T = poločas rozpadu polonia
Edit - doplněno:
Podobný příklad tady: Odkaz

Mám pocit, že trojčlenkou to fungovat nebude... Zas tak jednoduché příklady by nám bohužel nezadaly :(

↑ Jj:
Pokud to takhle skutečně funguje, tak by výsledek byl 0,609mg, což mi přijde jako pravděpodobně správné :)
↑ fetterless:
No, teď nevím ...
(bez převodu dnů na sekundy)
polonia zůstalo
Takže se rozpadlo 1-0.601 = 0.399 mg polonia na olovo + částice alfa.
Polonium má 210 nukleonů, olovo 206
Takže bych řekl, že z 0.399 mg rozpadlého polonia zůstane cca
mg olova
Zcela přesně by se to zřejmě muselo počítat přes počet rozpadlých atomů, ale řekl bych, že vyjde (s ohledem na zaokrouhlování) v podstatě totéž.

↑ Jj:
Došli jsme v podstatě ke stejnému závěru. Akorát já jsem opomněla poslední krok. Ale hlavní je, že to nějak vyšlo. Otázkou bude, co mi na to řekne kantorka při zápočtu, až jí to tam takhle napíšu :)
Ještě jednou moc děkuji :)