Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 11. 2015 11:24

Hansikii
Škola: ZČU - FAV
Pozice: Student
Reputace:   

Odstranitelna nespojitost v bode x=0

Zdravím, chtěl bych Vás poprosit o nastínění postupu jak řešit tuhle psojitost funkcí, nějak jsem tuhle látku na přednášce "zaspal" a te´d mi to chybí a špatně se mi to učí z materiálů na internetu. Něco málo jsem se ale dozvěděl, vím, že abych mohl určit spojitost/nespojitost funkce tak musím spočítat limit zleva a zprava, konkrétně u téhle ulohy když chtějí vědět kde je ta nespojitost v bodě x=0 tak budu počítat limitu zleva k 0 a zprava k 0 ? a pokud vyjdou stejné jedná se o odstranitelnou nespojitost ? Pokud jsou ruzne jedna se o co ? A jak je to s ostatními druhy spojitosti ? Prosím mohl by mi to sem někdo v kostce shrnout ? Popř odkázat mi na nějaké materiály, ze kterých bych to pochopil ?

//forum.matweb.cz/upload3/img/2015-11/19844_saolin%2Bodstranitelna%2Bnespojitost%2Bfunkce.png

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 27. 11. 2015 11:29 — Editoval rvyrut (27. 11. 2015 11:32)

rvyrut
Škola: FAV ZČU
Pozice: KMA FAV ZČU
Reputace:   13 

Re: Odstranitelna nespojitost v bode x=0

↑ Hansikii:

Podívejte se v přednáškách na kapitolu 4.X.  ...PŘEHLED DEFINOVANÝCH POJMŮ

Odkaz

Dále je dobré použít i přehled funkcí

Odkaz

#3 27. 11. 2015 20:31

Hansikii
Reputace:   

↑ rvyrut:
Děkuji za poskytnuté odkazy na materialy. Pokud to tedy dobře chápu, tak funkce má odstanitelnou nespojitost v bodě x0, pokud se její limita zleva k 0 rovná její limitě k nule zprava a zároveň musí platit, že se ani jedna z těchto limit nerovná limitě fce pro x jdoucí k 0 ?

#4 27. 11. 2015 22:34

Hansikii
Reputace:   

Zmíněnou látku jsem už pochopil... netřeba dalších komentářu. Díky moc :)

Zápatí