Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahojte,
mám fci
a hledám inflexní body.
Početně dle wolframu mi vyjde toto,
na číselné ose se mi střídaj znaménka takže podmínka by měla být splněná
no ale pak když se na ty body podívám v geogebře tak to vypadá takto:
ale mně nepřipadne že by se tam měnila inflexe v těch bodech a navíc mi geogebra nechce spočítat ty inflexní body té zadané funkce, což je též podezřelé (ty body zobrzaené v grafu jsem zadal jako (5,f(5)), (-5,f(-5)), jen dopočítání funkční hodnoty)
Děkuji za případnou radu :))
Ahoj,
předpokládám, že víš, co to znamená, že funkce je konvexní, konkávní.
Proč ti tedy nepřipadá, že by to mohlo být právě v těchto bodech? Nějaký relevantní oddůvodnění?
↑ jeame:
Ahoj, to nie je presne -5 a ani 5 ( ale je to blizka hodnota, ako ti to uz aj ukazal wa)
Na geogebre to sa neda dobre vidiet, lebo graf funkcie je v urcitych castiach velmi blizky priamkam ( skor polopriamkam). Keby si mohla zmenit jednotku na grafe, tak by sa to mohlo trochu vidiet....
↑ jeame:
To len znamena, ze geogebra nema dost pamäti aby dokazal vyriesit to cvicenie.
Iste z casom sa to zlepsi.
Je tu niekde vlakno tykajuce sa geogebry.
Daj tam taku otazku: ako postupovat, aby geogebra vyriesila tento problem : .......
Mozno niekto ti poradi.
↑ jeame:
Zdravím,
pro výpočet tečny v bodě dotyku je třeba užít první derivaci funkce - ta je totiž předpisem pro výpočet směrnice k tečny
nebo tečny
- obě rovnice představují stejnou přímku, v té druhé přímo figuruje bod dotyku ![kopírovat do textarea $[x_{0};y_{0} ]$](/mathtex/ad/ad518ffb90efb05be87b0818e852069b.gif)
Ovšem pouze předpis fce nestačí, potřebuješ znát bod dotyku. Případně řešit obecně pro bod ![kopírovat do textarea $[x_{0};y_{0} ]$](/mathtex/ad/ad518ffb90efb05be87b0818e852069b.gif)
↑ jeame:,
Odpoved na tvoju otazku.
Tu ti moze pomoct ze tvoja funkcia je neparna ( licha)
Tak ti treba najst dotycnicu ktora prechadza pociatkom suradnic....
Napis ze vseobecna rovnica dotycnice v bode
sa pise 
take
najdes, vdaka tomu, ze pociatok je na tej dotycnici.
No zda sa mi ze na strednej skole ne davaju taketo trochu technicke ulohy.
Cize ti gratulujem, ze ich skusas sama riesiit.

↑ vanok:
Děkuji! To jsou ty hodnoty x-ové souřadnice té tečny rći jsem hledal, hodnotově někde okolo 1,06 :)