Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
snažím se Matlabu naprogramovat algoritmus na vyřešení vlastních tvarů konstrukce (otázka dynamiky stavebních konstrukcí). Mám definovaný cyklus:
Tento cyklus bych chtěl, aby mi počítal 2. až 5. vlastní tvar konstrukce (1. již znám a používám ho pro výpočet druhého /fi1/) - jenže k tomu potřebuju vždy předchozí vlastní tvar (pro 5. vlastní tvar tedy potřebuji znát předešle 4), viz následující obrázek:
Nevíte někdo, jak to vyřešit? Samozřejmě bych mohl skript zkopírovat 5x za sebe a vždy doplnit řádku s konstantou c(p), pokud bych měl ale více než 5 vlastních tvarů, nebylo by takové řešení už příliš elegantní.
Děkuji za odpovědi!
MateSl
Zdravím,
problém bych rozdělil na více částí (obecně):
- vytvořil bych samostatnou funkci pro jeden tvar.
- funkci zavolám ve smyčce a pomocí indexu by si přečetl parametry pro funkci, která se provede a výsledek se zapíše do stejného pole ale o vyšším indexu
- smyčka inkrementuje index a pokud nebude na konci, vrátí se na předcházející bod
- program skončil a v poli jsou vypsány všechny tvary srovnané podle indexu
↑ mák:
Ahoj,
děkuju za reakci. Nicméně v matlabu jsem naprostý začátečník - včera jsem to zapnul prvně - a právě na problém s indexováním jsem ještě nepřišel. Když to zapíšu normálně matematicky, tak bych potřeboval v závislosti na parametru
zjišťovat funkce ve tvaru
, ze které by se následně počítal vektor
.
Opravdu ale netuším, jak tohle zapsat v syntaxi matlabu. (?) Včera jsem strávil spoustu času hledáním, ale moc mi to nepomohlo.
MateSl