Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 11. 2015 20:07

Kelly
Pozice: student
Reputace:   -1 

Lineární a hermiteovské operátory

Pěkný večer všem,

chtěla bych se zeptat, jak poznám, zda je operátor lineární a v případě. že je, tak zda je i hermiteovský. Našla jsem sice návod, který říká, že operátor je lineární, pokud
$\bar{A}(c_{1}\psi _{1}+c_{2}\psi _{2})=c_{1}\bar{A}\psi _{1}+ c_{2}\bar{A}\psi _{2}$

a hermiteovský, jestliže platí: $\langle\psi \parallel \bar{A\varphi }\rangle=\langle\bar{A}\psi \parallel \varphi \rangle$
(tam kde je znak rovnoběžnosti má být pouze jedna čára a místo čar nad A stříšky)

Bohužel, mi to moc neříká a potřebovala bych to vysvětlit na praktickém příkladě, např. ukázat proč  $\bar{A}f=\frac{df}{dx}$ je lineární (nevím zda i hermiteovský, našla jsem pouze výsledek lineárnosti)?

Předem mnohokrát děkuji za jakékoliv rady :)

#2 01. 12. 2015 19:42

Xellos
Škola: MFF CUNI, Bc. (13-16)
Reputace:   36 

Re: Lineární a hermiteovské operátory

Preco je linearny je trivialne: ked mas $f=c_1f_1(x)+c_2f_2(x)$, tak ze $\frac{\mathrm{d} f}{\mathrm{d} x}=c_1\frac{\mathrm{d} f_1}{\mathrm{d} x}+c_2\frac{\mathrm{d} f_2}{\mathrm{d} x}$ plynie priamo z linearity derivacie, a to je prave ta podmienka linearity (len namiesto operatoru pises rovno derivaciu).

#3 01. 12. 2015 23:22

Kelly
Pozice: student
Reputace:   -1 

Re: Lineární a hermiteovské operátory

↑ Xellos: Aha, děkuji moc za vysvětlení, když ste mi to takhle napsal, tak už i já vidím, že je tato část je vážně lehká :) moc děkuji! :)

Zápatí