Dobrý večer, přátelé,
Mám ještě nějáké trable s vyšetřováním průběhu funkce:
Ad.1
Něják mi nevychází ta limita, myslím, že to letí k nekonečnu, ale jen se domnívám
Pokud by se stalo, že se to bude skutečně rovnat nějákému nekonečnu, znamená to, že daná funkce nemám asymptoty?
Ad. 2
Zde je ten samý pčípad jako o prvního dotazu, zkrátka se mi nezdá, že by to bylo nekonečno
Ad.3
Položil jsem třetí derivaci rovnu 0 a tato rovnice nemá řešení, znamená to, že funkce není konkávní ani konvexní?
Předem děkuji za odpovědi a přeji příjemný zbytek večera
↑ ondra.jurij:
Zdravím, k té 1) když si ve jmenovateli vytkneš pouze
tak to bude hned vidět, kam to půjde. Jinak to jde vidět hned z toho zadání.
2) zase vytkni ve jmenovateli
a v citateli
3) 
A stačí doupravit

Ta třetí derivace vyjde jak píšu
a to, když dám rovno 0, tak nevím jak zjistit zda je konkávní nebo konvexní
Zdravím,
↑ ondra.jurij: toto
je ale 2. derivace zadané funkce - je tak? Jak máte ve studijním materiálu stanoveny podmínky pro určování konvexnosti/konkávnosti funkce? Děkuji.

↑ jelena:
Teď jsem trošku zaskočen, vždy jsem to počítal, z druhé derivace, kterou jsem položil rovnu 0 ... první na intervaly (rostoucí, klesající) a druhou na právě konvexnost/konkávnost
↑ ondra.jurij:
v předchozím příspěvku jsi ale napsal, že jde o "třetí derivaci" - k tomu je moje poznámka, že toto je druhá derivace. K využití pro vyšetření, zda je funkce konvexní nebo konkávní lze použit znaménko 2. derivace Odkaz. Je možné ze zápisu
určit jeho znaménko?
Nulovým bodem (kdy výraz je nulový nebo neexistuje) v tomto případě máme
(tento fakt jsi však již zohlednil při stanovení def. oboru funkce a přetrvává také i u def. oboru derivace). V tabulce znamének ho použiješ, nebude však k němu hodnota funkce. Tak, prosím, znaménka pro
. Děkuji.

Strašně moc děkuju. Využil jsem toho bodu nespojitosti a mám, že v intervalu
je znaménko - (konkávní) a v intervalu
je znaménko + (konvexní)
Mohl bych se ještě zeptat, těm limitám, obě mi pro
vyšly
, znamená to, že ty asymptoty prostě nejsou?
↑ ondra.jurij:
ano, znaménko 2. derivace mám stejně a také stejný závěr o konvexní/konkávní.
Ohledně limit - 1. výpočet na scanu se vztahuje k nějaké jiné funkci. Pro funkci
vyšetřujeme asymptotu bez směrnice (vertikální) v bodě
a asymptotu se směrnici ve tvaru
Odkaz. A to na scanu nevidím ani jedno.
Ještě laskavá moderátorská - zkontroluj, prosím, zda obrázek, který jsi vložil, je pohodlně čitelný (lepší je zapisovat v TeX), napravo od okna zprávy je Editor TeX, děkuji za pochopení.

Takže mám dvě funkce

A u potřebuji spočítat asymptoty
U první mi to vyšlo takto
Pro "k"
Pro "q"
U druhé mi to vyšlo takto
Pro "k"
Pro "q"
Ty limity jsem rozepsal a ověřil si snad správně v WA, ale přiznám se, že bez mučení nevím, jak s tím naložit
Chápu,když je funkce nespojitá, že bude bez směrnice ve 2 (u druhé funkce), ale stejně bych byl raději za nějaké bližší vysvětlení ... Děkuji moc
↑ ondra.jurij: děkuji, pěkný zápis.
u první pro q platí
(ve vzorci na závěr je ...-kx)
u druhé - stejná chyba, po opravě ještě zkontroluj výsledek, lze také kontrolovat ve WA.
Chápu,když je funkce nespojitá, že bude bez směrnice ve 2 (u druhé funkce), ale stejně bych byl raději za nějaké bližší vysvětlení .
asymptota bez směrnice se musí prokázat - obvykle se použije vyšetření limity funkce k x->2 zprava a zleva, alespoň jedna limita musí být nevlastní. Nejlépe se držet postupů, co máte v materiálech - jsou online? Děkujui za upřesnění.

↑ jelena:
Tak tady už jsem úplně mimo ... Mohl bych požádat ještě o rozepsání alespon jedné té limity?
Zdravím,
reaguješ na kterou asymptotu?
Pokud jde o asymptoty bez směrnice (u 1. funkce nebude žádná, jelikož def. obor jsou všechna R a nemáme žádný bod nespojitosti). U druhé funkce
musíme vyšetřovat chování funkce okolo bodu
(v tomto bodě není funkce definována, ovšem nevíme zatím, co funkce provádí při přiblížení k tomuto bodu) Odkaz - viz obrázek pro body nespojitosti, asymptota je pouze v bodě označeném písmenem e.
Hodně podrobně je ve sbírce- viz příklad 262, ve kterém nebyla asymptota bez směrnice a je vidět, jak se to prokázalo. Naopak příklad 264 asymptoty má (jak se směrnici, tak i bez), podívej se, prosím, jak se určovaly. Je to jasnější? Děkuji.
Ještě v příspěvcích trochu opravím závorky, aby bylo vidět, že limita se vztahuje na celý zápis, který je za limitou.

Děkuju už, jsem na správné cestě :)
Ještě bych měl jeden dotaz k řešení limit
L'Hospital asi nepomůže, ale stále to hází 
↑ ondra.jurij:
děkuji za pozdrav ze správných cest, s limitou, prosím, pokračuj v původním tématu s kolegou Jj.