Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
u vybraných dat mám provést grafické ověření normálního, exponenciálního, Weibulova rozdělení a logaritmicko-normálního rozdělení s využitím QQ plotů a histogramů.
Mohl by mi někdo prosím poradit, jak ze sestrojených grafů poznat nejvhodnější rozdělení pro vybraná data???
Velice děkuji za pomoc.. :-)

↑ david21: Milý Davide, já bych se poradil s dokumentací. Podle histogramů bych rozdělení neposuzoval, jeho tvar závisí na šířce intervalu a poč. bodem intervalu. QQ plot - tak by ta data měla být na přímce :), ale více ti řekne dokumentace k R. Zkus si ta data zpracovat a udělal ty qq ploty.
↑ david21:
Předpokládám, že pomocí QQ plotů můžete graficky ověřit pouze normální rozdělení. Na ostatní rodiny rozdělení QQ ploty neexistují. Osobně bych Vám (na rozdíl od předchozího rádce) doporučil graficky posuzovat rozdělení pomocí histogramů a posoudit, kterému typu hustoty jsou Vaše data nejbližší. Ještě lepší by bylo udělat nějaký sofistikovanější jádrový odhad hustoty dat (např. pomocí Epanechnikova jádra) a graficky posuzovat toto.
Jinak histogram se v Rku udělá pomocí příkazu hist(data). Můžete sem ty obrázky klidně hodit a rádi Vám poradíme, co dál.

↑ Jozef3: V nápovědě v R lze ověřit, že funkce qqplot umožňuje srovnávat kvantily dvou souborů. Pozorovaná data lze porovnávat s náh. vzorky z např. z exp. nebo lognormálního rozdělení (hodnoty parametrů odhadnuty pomocí max. věr.). Odhdy parametru dostanes pomoci fce fitdist, viz http://www.statmethods.net/advgraphs/probability.html
Souhlasím, že vhodnější je udělat např. jádrový odhad hustoty, ale histogramům bych nedoporučoval. At si každý pohraje na datech s poč. bodem intervalu a šířkou intervalu a posoudí sám.
↑ OndrasV: Děkuji za odkaz, tohle jsem nevěděl. V tom případě ty QQ ploty použít lze i pro ostatní rozdělení. Ty sofistikovanější jádrové odhady hustoty se také nabízejí, ale při jejich použití by si řešitel musel pohrát s volbou vyhlazovacího parametru, aby pak ten jádrový odhad byl "rozumně vyhlazený".
Stránky: 1