Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Anketa

Je obrázok dostatočne čitatelný??

Áno

33% - 1
Nie

66% - 2
Počet hlasujících: 4

#1 04. 12. 2015 14:22

p4too
Reputace:   

Systém diferencialnych rovníc

Zdravim,

Mám tu jeden riešený príklad systému diferencialnych rovníc a nie je mi celkom jasný krok akým sme získali bázu. Na obrázku je pri tom červený otáznik... Ak by ste mi pomohli bol by som velmi vdacny

//forum.matweb.cz/upload3/img/2015-12/35264_sas.jpg

Dakujem

#2 04. 12. 2015 22:00

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Systém diferencialnych rovníc

Zdravím,

odhlasovala jsem :-) Nečitelné to je - rozuměj, potom není jasné, zda Tvůj problém je v tom, že je nečitelné, nebo v podstatě řešení. V označených případech je homogenní soustava rovnic, počet neznámých je o jedno větší, než hodnost matice soustavy, proto se zavedl parametr. U prvních otázníku je parametr zvolen "z prvního řádku", do dalších se dosazuje.
U druhých otázníků je parametr zvolen "z třetího řádku", do dalších se dosazuje. Předpokládám, že v řádku ve stejné výšce, kde je b=... v matici řešení je -it (to jsem domyslila, že to tak má být). V čem tedy byl problém? Děkuji.

#3 04. 12. 2015 22:14

p4too
Reputace:   

Tak to potrebne ste precitali :) Neviem ci to bude dlhym tyzdnom, ale stale to tam nevidim...
Napriklad ten prvy riadok je (0 1 0) dosadim parameter t za b2 potom druhy je (0 0 1) a ten je uz 0.

Dalo by sa to dako rozpisat ??

#4 04. 12. 2015 22:30

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ p4too:

pokud je první řádek (to je zcela formální označení, řádky můžeme přehodit bez žádného dopadu), potom opět formálně k prvnímu řádku přiřadím $b_1=t$. Ale stejně úspěšně mohu přiřadit k něčemu jinému. Soustava má nekonečně mnoho řešení a volbou parametrů jen ovlivním souvislost v jednotlivé formě řešení.
Abys zachoval nějaký standardní postup, můžeš upravovat na trojúhelníkový tvar a potom vždy začínat od posledního řádku, pokud je to přehlednější.

Zápatí