Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, můj dotaz je, proč níže uvedená rovnice má dvě různé partikulární řešení (a řešení celkově), když se počítá metodou neurčitých koeficientů a podruhé zas metodou variace konstant? A je to vůbec obecně možné? Výsledek by měl být stejný, ne? (Počítal jsem oba způsoby ručně i pomocí počítače a vychází to tak. Viz:http://um.mendelu.cz/maw-html/index.php?lang=cs&form=lde2)(Na té stránce lze zvolit metodu a dole bude výsledek. Bohužel nejde vložit odkaz přímo na rovnici). Děkuji za radu.
Zdravím,
odkaz lze najít z historie: jedna metoda a druhá metoda - souhlasí?
Případně sem můžeš vložit náhled v podobě obrázku. Zkusila bych u druhé metody roznásobit ve výsledku závorku před a seskupit konstanty . Je to v pořádku?
Zkontrolovat shodu výsledků můžeš i dosazením do Tvé rovnice.
Téma přesunu do sekce CAS, pokud by bylo více k MAW.
↑ okip:
to se obtížně přepisuje z náhledu (a to mám 2 monitory). Mám na mysli, že po roznásobení máš (jak budeš označovat konstantu, není podstatné, můžeš zpět přeznačit na , jen to už nebude původní ).
↑ okip:
není za co, to občas bývá, že program má zabudovaný systém, jak zapisuje výsledek a na pohled se zda, že je to něco jiného, potom úprava, jak jsme naznačili, pomůže. Nebo zkouška. Případně porovnat s tím, co vypíše např. WA nebo jiný dostupný.
Označím za vyřešené.
Stránky: 1