Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ aaassseee:
Skúšal si si to kresliť?
1 tetiva= 2 oblasti
2 tetivy = 4 oblasti
.
.
.
↑ aaassseee:
Myslím, že slová "vo všeobecnej polohe" (to jest "nič špeciálne") to vylučujú, ale môžem sa mýliť.
Ahoj ↑ misaH:,
V takychto cviceniach, ide o vycislenie maximalneho mozneho poctu vytvorenych oblasti pre kazde n. ( iste moze byt zaujimave vyjadrit aj minimalny mozny pocet takych oblasti ako poznamenal ↑ aaassseee:, ako aj ci je mozne mat nejaku konfiguraciu pre kazdu hodnotu medzi tymito extremami, pre kazde n)
↑ vanok:
autor ulohy mal/chcel podla mna napisat "... vyjadruje maximalny pocet oblasti ..." ale vobec si nemyslim, ze studentovi by sa takyto predpoklad mal zdat samozrejmy
↑ misaH:
podla mna "vo vseobecnej polohe" nevylucuje priesek mimo kruhu - obvykle to podla mna vylucuje rovnobeznost a to ze by sa tri pretali v jednom bode
ked je to napisane takto, tak sa jedna o nejednoznacne zadanu postupnost; t.j. uloha nema riesenie, lebo je formulovana, ako keby mala mat; ale riesil by som to s tym dodatkom o maximalnosti
↑ aaassseee:,
Ano, ale podmienka maximality vyzaduje aby tie priesecniky boli vo vnutri kruznice, i ked to nie je nie je napisane v texte.
( Preto som pridal v mojej poznamke mozne varianty, ==> to znamena, ze text by mal by byt napisany, tak aby si nemusel vahat ako tu ↑ aaassseee:)
A uz si vyriesil dany problem?
Ak ozaj nevies mozes napisat na Google
What is the maximum number of regions you can have with n chords in a circle? ( ja som necital co sa tam najde, ale iste aj odpoved 😀)
No vsak tvoja uvaha je velmi dobra. Kazda nova tetiva pretne vsetki predosle tetivy a vytvori n+1 usecok, ktore rozdelia na dve n+1 oblasti a tak prida n+1 oblasti.

...
Spocitanim dostanes hladany vzorec.