Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravim,
mame zadanie :
x1 + 2x2 +3x3 + x4 = 1 2x1 + 4x2 + 7x3 + 7x4 = 4 x1 + 2x3 = -2 3x1 + 7x2 + 10x3 +6x4 = 7
postupoval som nasledovne
1 2 3 1 1
2 4 7 7 4
1 0 2 0 -2
3 7 10 6 7
prvy riadok som postupne nasboil -2 , -1, -3 z coho vznikla matica
1 2 3 1 1
0 0 1 5 2
0 -2 -1 -1 -3
0 1 1 3 4
to som si prepisal na
1 2 3 1 1
0 1 1 3 4
0 -2 -1 -1 -3
0 0 1 5 2
druhy riadok som nasobil 2 a scital s tretim a znikla matica
1 2 3 1 1
0 1 1 3 4
0 0 1 5 5
0 0 1 5 2
4 riadok som nasobil -1 a scital s 5 a vznikla matica
1 2 3 1 1
0 1 1 3 4
0 0 1 5 5
0 0 0 0 -3
z posledneho riadku mi vypliva ze 0 = -3 co je blbost , je to prosim vas spravne alebo som niekde spravil nejaku chybu ? Dakujem za pripadnu odpoved ...
↑ aspire:
Tvoj postup je ok.
Poslednu riadok znamena 
A tato rovnica nema riesenie
Poznamka aj det. systemu je nula.
Ak by si mal na poslednom riadku nulu aj namiesto -3, maj by si nekonecne vela rieseni.
Srdecne Vanok
↑ ((:-)):
Preklep opraveny Pisem z iPhone a na takom krpatom je to vykon pisat
Dakujem za vase odpovede ...
Ale zaskocilo ma ze 0x4 = -3, to znamena ze Ity riadok vyjadruje comu sa rovna Xi ? Potom z predposledneho riadku podla tejto uvahy vypliva ze x3 = x3 + 5x4 -5 ale podla mna posledny riadok by sa mal rovnat skorej 0x1 + 0x2 + 0x3 + 0x4 = -3. Alebo sa mylim ?
↑ aspire:
Predsa keď koeficienty pri všetkých ostatných neznámych sú 0, zostane už iba koeficient pri
.
Z tejto úvahy vyplýva pre predchádzajúci riadok, že
a pre ešte predchádzajúci
... atď.
Tak ako sa z rovníc zostavujú matice, tak sa potom nazad "zostavujú" rovnice.
V maticiach sú iba koeficienty pri jednotlivých neznámych.
Ak sa neznáma v riadku nevyskytuje, koeficient pri nej je 0.
Dakujem za odpoved, dajme tomu mame este maticu
1 1 2 1 9 0 1
0 1 2 1 10 -1 1
0 0 0 0 27 -4 2
0 0 0 0 0 -1 -13
0 0 0 0 0 0 0
V skole sme si hovorili ze je dobre si volit nejake parametre pri takejto matici (preco ? nejak som to nezastihol) a pocet parametrov sa voli ako hodnost matice (pocet linerane nezavislich stlpcov (mozu byt aj riadky ?)) - pocet neznamych . V nasom pripade je hodnost matice 4 ? Pocet neznamych 6, Cize (6 - 4) si urcime dva parametre "s" a "t". V skole sme si urcili ze x3 = s a x4 = t , moze mi niekto vysvetlit aky vyznam maju tie parametre v nasom pripade okrem toho ze namiesto x3 budem pisat "s" a namiesto x4 budem pisat "t" ?
↑ aspire:
Je to ako u sústavy dvoch rovníc o dvoch neznámych.

Keď ju riešiš, dostaneš, že 0=0.
Znamená to, že sústava má nekonečne veľa riešení. Tie riešenia ale nemôžu byť ľubovoľné dvojice čísel.
Správne budú iba také dvojice, pre ktoré bude platiť, že keď sčítaš ich hodnoty x a y, výsledok bude 2.
Keď chceš vyjadriť všetky riešenia, budú mať tvar napríklad takýto:
... x si zvolíš ľubovoľne a y k nemu vyrátaš z uvedeného vzťahu, aby bola splnená požadovaná rovnosť. Hodnota neznámej y závisí od zvolenej hodnoty neznámej x.
Riešením sú všetky dvojice také, že x má zvolenú (ľubovoľnú) hodnotu a y sa k nemu vyráta ako 2-x (napríklad x=4, y=-2 alebo x = -1, y = 2-(-1) = 3).
Toto x (ktoré volíš) sa volá parameter a značí sa napríklad t. Dvojice sú potom [x; y] = [t; 2-t]. Volíš ho ľubovoľne a y k nemu dopočítavaš.
Rovnako si si mohol voliť hodnoty y a k nim dopočítavať hodnoty x...
Pri rovniciach s viacerými neznámymi je to analogické.
Pri dvoch neznámych sme síce mali napísané dve rôzne vyzerajúce rovnice, ale v skutočnosti predstavovali jedinú rovnicu (boli ekvivalentné, dali sa upraviť jedna na druhú).
Môžeš mať sústavu 3 rovníc o troch neznámych, ktorá ale v skutočnosti predstavuje len dve rôzne rovnice o troch neznámych.
Taká rovnica nemôže mať jednoznačné riešenie, má nekonečne veľa riešení. Jedna neznáma je "navyše", tá bude predstavovať parameter (je jedno, ktorá sa vyberie). Tá sa zvolí a ostatné sa podľa nej dopočítajú - riešiš potom sústavu dvoch rovníc o dvoch neznámych, lebo tú tretiu neznámu si si zvolil.
A je možné, že sústava troch rovníc s troma neznámymi v skutočnosti predstavuje iba jednu rovnicu, napríklad x+y+z = 20.
Jej počet riešení je nekonečne veľa.
Tento raz ale pri hľadaní riešenia nestačí zvoliť hodnotu jednej neznámej - aby si riešenie našiel, volíš až dve neznáme a dopočítaš tretiu tak, aby súčet bol 20.
Neviem, či je to zrozumiteľné - ale na tomto som ja zovšeobecnenie o parametroch pochopila...
Ahoj ↑ slavka731:,
Nove cvicenie = nove vlakno ( to su pravidla)
Zdravím,
↑ slavka731: k odpovědí na fóru se dopracuješ založením nového tématu, ne přidáním příspěvku do již vyřešeného viz pravidla. K tomu doplnit - v čem je konkrétně problém, pro kontrolu můžeš použit krokový řešitel - Odkaz. Děkuji za pochopení.
Stránky: 1