Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
pri riešení tohoto príkladu som došiel k nasledovnej otázke: Vo vzťahu E_p=mgh je g gravitačné alebo tiažové zrýchlenie?

↑ matoxy:
g..... je tíhové zrychlení, které je definováno jako vektorový součet zrychlení gravitačního ag a odstředivého ad
mezi dvěma tělesy( Země a těleso, které je na povrchu Země), když je těleso kdekoli na Zemi, pořád stejné ag, ale různé ad podle polohy na Zemi- na rovníku je ad největší, na pólu žádné
g je přesně dohodnuto tuším na 9,80665 m/s^2, pro přesnější výpočty 9,81 a pro ostatní 10

↑ ttopi:
Ano, pod tím vzorcem je napsáno, že to je gravitační zrychlení??, což by asi být nemělo, ale když si to rozklikneš, tak pak už je to vysvětleno dobře, včetně ag a g
Navíc touto věcí jsem si jist, protože naše fyzikářka tento rozdíl hodněkrát zdůrazňovala, a i na VŠ
↑ marnes:
Áno, tiež nám to fyzikár v prvom ročníku dosť zdôrazňoval, ale potom ma metie to čo je v časti b.) toho príkladu. Ak máme totiž počítať koncentráciu molekúl vo výške kde sa odstredivá sila rovná gravitačnej, bude tam tiažové pole rovné nule. Keď to dosadíme do toho vzťahu: [tex]n=n_0e^{\frac{-E_p}{k_BT}}/tex], výde že koncentrácia je v tej výške rovnaká ako pri povrchu Zeme nie? Čo nie je správne.
Tiež sa mi však nezdá správne tam dosadiť za g gravitačné zrýchlenie (intenzitu gravitačného poľa) pretože v úvode zadania časti b.) sa píše "Dokážte, že v tiažovom poli Zeme... sa mení koncentrácia molekúl podľa zákona [tex]n=n_0e^{\frac{-E_p}{k_BT}}/tex], kde E_p je potenciálna energia molekuly vzhľadom na povrch Zeme"

↑ matoxy:
V b), jestli umím číst a porozumněl jsem textu, tak máš dokázat, že koncentrace s rostoucím h klesá. Pokud bych tedy dosazoval postupně větší h, zlomek je menší a menší a ex funkce klesá k nule, tudíž i koncentrace. Proto nechápu tvůj dotaz. Ten se spíše týká a), ale tam se zase chce určit něco jiného
↑ marnes: No to s tým dokázaním by ešte išlo ale ďalej v b.) sa chce použitím tej rovnice určiť pomer koncentrácie molekúl kyslíka a vodíka vo výške h_m a pri povrchu Zeme. Tu musím vedieť či mám uvažovať tiažové, alebo gravitačné zrýchlenie.
K tomu a.) chce sa najskôr vyjadriť závyslosť tiažovej sily od vzdialenosti od povrchu Zeme. To je jasné. Potom však treba s použitím tejto (v zadaní je napísané týchto) závyslosti vyjadriť potenciálnu energiu v tiažovom poli Zeme.