Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
nenašel by se prosím někdo, kdo by mi poradil, jak řešit tuto úlohu?
Mějme obdélníkový závit s délkami stran a . Závit je umístěn v homogenním magnetickém poli. Závit je v čase umístěn tak, že magnetická intenzita je kolmá na plochu závitu. Závit ovšem rotuje s frekvencí . Jaké je střední elektromotorické napětí , které se indukuje za půl otáčky obdelníkového závitu kolem strany?
K příkladu je i nápověda, která mi, bohužel, moc nepomohla:
Rozmyslete jaký je původní magnetický tok skrz závit a jaký je magnetický tok po otočení o půl otáčky (tj. o ). (Magnetický tok je vektorová veličina.) Pak vypočtěte napětí pomocí indukčního zákona. V příkladu se neintegruje, protože se hledá jen střední napětí za půl otáčku.
Nejdříve jsem se pokusila vyjádřit magnetický tok pomocí vzorečku , kde (protože intenzita je kolmá na plochu), a , přičemž je permeabilita vakua. Z toho vychází logicky , což je stejné, jako když za dosadím , tedy půl otáčku. Když pak, dle nápovědy, dosadím do indukčního zákona, tedy do vyjde logicky 0, což zřejmě nebude ten správný výsledek.
Moc děkuji za každou radu.
↑ autoBus6574:
protože ten úhel je úhel mezi normálou (kolmicí) na plochu a směrem magnetické indukce
edit: ale ta by mohla být správně