Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 12. 2015 17:29 — Editoval peetuska (05. 12. 2015 17:31)

peetuska
Zelenáč
Reputace:   

nalezení hamiltonovcké kružnice

Dobrý den,

mam takový problém:

Banda lidí jede na výlet. Startují z New Yorku a mají v plánu navštívit dalších 6 měst v Evropě. Jako hodnost jednotlivých hran mám cenu letenek ze všech měst všude. Vznikne mi kompletní graf K7 a nyní musím najít nejkratší hamiltonovskou cestu tak, aby banda lidí navštívila všechna města za co nejlepší cenu a VRÁTILA SE ZPĚT DO NY.

hledala jsem to na internetu, ale nenašla jsem konkrétní postup, jak na to. Našla jsem něco jako že se graf překreslí na takový (docela hodně veliký) strom, podle kterého zjistíme, že graf obsahuje třeba 3 hamiltonovské cesty a pak vyberu tu nejkratší. Ale když mám graf se sedmi vrcholy a navíc je kompletní, tak nevím.

Díky moc za rady :)

#2 06. 12. 2015 17:35

petrkovar
Veterán
Místo: Ostrava/Krmelín
Pozice: VŠB - TU Ostrava
Reputace:   23 
Web

Re: nalezení hamiltonovcké kružnice

Ano, žádný jednoduchý a současně korektní postup není znám. Buď bude postup dlouhý nebo nebudeme mít zaručenu minimalitu.
Na druhou stranu, pokud by náhodou uhodnuté řešení obsahovalo sedm hran s nejmenším ohodnocením, tak je jasné, že je správné.

Zápatí