Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, pomůže mi někdo s tímto příkladem?
V terénní osutěži spolehlivosti zůstalo 8 motocyklů jedné série, které vykazovaly spolehlivost jízdy 75% a 5 motocyklů druhé série se 60% spolehlivostí. Následující den nedojel jeden motocykl. Jaká je pravděpodobnost toho, že patřil do prvé série?

↑ losing:Zkusím
( 8 nad 1) je to jeden z osmi
(3/4) ... pravděpodobnost že se nepokazí
(1/4) ... pravděpodobnost, že se pokazí
(5 nad 0) z těch pěti žádný
(3/5) ... nepokazí
(2/5) pokazí
P= ( 8 nad 1) (1/4)^1 (3/4)^7 (5 nad 0) (2/5)^0 (3/5)^5

↑ vocivmoci:To by bylo na delší diskusi, zkus založit nové téma v kategorii ostatní. Jednoduché obecné rady zní
1) mít stále na vědomí propojení s realitou -- pravděpodobnost, že člověk vyhraje ve Sportce, nemůže být 0.01, natož 3.4
2) mít napočítáno několik desítek typvých příkladů, na které se dají základní úlohy převést nebo z nich poskládat
3) umět si označit jevy v zadání a přepsat zadání do rovností P(A)=..., P(A|B)=..,
4) umět tyto rovnosti upravit pomocí pravidla součtu, pravidla součinu, vzorce pro podmíněnou pravděpodobnost, Bayesova vzorce, principu inkluze a exkluze
5) při aplikaci bodu 3) a 4) stále klást důraz na bod 1)
6) počítat, počítat, počítat :)
↑ ttopi:Bayesův vzorec je správný přístup.
EDIT: následující výpočet vychází ze špatné interpretace zadání, vysvětleno o dva příspěvky níže.
Kondr napsal(a):
Kdybychom chtěli pokračovat jak naznačil marnes, došli bychom ke vzorci
V čitateli je pravděpodobnost, že havaruje jeden stroj z první a 0 strojů ze druhé série. Ve jmenovateli je celková pravděpodobnost, že havaruje jeden stroj (první sčítanec ~ 1. série, 2. sčítanec ~ druhá).
Po úpravě
ttopiho přístup by byl určitě správný, kdyby zadání bylo "75% strojů z první série havarovalo, 60% ze druhé havarovalo; vezmeme havarovaný stroj, jaká je pravděpodobnnost, že je z první série?" Myslím ale, že to není ekvivalentní zadané úloze.
↑ Kondr:
Jenže v zadání není řešeno, kolik bylo celkem v serii motocyklů. Je to stejná úloha jako se semínky: Máme X semínek s y P že vyklíčí, máme Z semínek se D P že vyklíčí atd... Vyklíčilo nám semínko, z jaké je skupiny? Tato úloha mi přijde identická jen v bleděmodrým, takový izomorfismus.

↑ ttopi:Aha! Já jsem větu "Následující den nedojel jeden motocykl." bral jako že vyjelo všech 13 testovaných a právě jeden nedojel. Pokud to bylo míněno tak že se jeden motocykl nedojel a o ostatních nic nevíme, pak máš pravdu (jak už jsem naznačil výše).