Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj,potřeboval bych poradit. Probíráme tělesa Válec,Jehlan a Kužel. Problém je,že děláme pomocí tabulek a vlastně všechny vzorce říká učitel že si máme hledat v tabulkách. Chtěl bych ale poradit,nevím, jestli je tam jen nemůžu najít,nebo tam tyto vzorce nejsou a měl bych si je nějak odvodit, ale u každého z těchto těles tam je pouze vzorec na povrch S a objem V. V příkladech ale počítáme i výšky,poloměry, obsahy pláště a podstav a vlastně pořád tam objevuju nové vzorce a nevím jak na ně přijít,jestli se to nějak odvozuje nebo co , dám příklad :
Obvod podstavy rotačního válce je tak velký,jako jeho výška. Jaký je jeho průměr, jestli je jeho objem 1 litr.
Tak je mi jasné,dosadím vzorec pro ten objem 
Ovšem nevěděl jsem kolik je výška a tu mám v sešitě napsanou jako
, jenže v tabulkách to asi není a jak na to jako přišli že výška je u válce
? Nebo jiný případ, u rotačního kužele mám zase že
,což taky v tabulkách u toho tělesa není.Můžete mi prosím říct,jak se to dá odvodit,popř. kde to najít v tabulkách nebo aspon na internetu abych si to mohl vypsat ? Díky

↑ wariorpolni: To máte v sešitě chybu. 2piR je obvod kruhu. U válce Spl=2piRv
↑ wariorpolni:
Ahoj.
Vzorce pro obsahy obrazců a objemy těles se matematicky odvodit principiálně dají, k tomu ovšem potřebujeme
nejprve mít definováno, co pojmy "obsah obrazce" případně "objem tělesa" přesně znamenají. Tyto otázky
důsledně řeší teorie míry spolu s integrálním počtem (IP), což je až vysokoškolská látka (jakýsi úvod do IP se ovšem
probírá i v posledním ročníku některých SŠ).
Na SŠ (něco už na ZŠ) se probírají (bez důkazu) vzorce pro obsah obdélníka, kruhu a kruhové výseče. Odtud
můžeme pomocí SŠ matematiky odvodit vzorce pro obsahy obrazců, které jsou z těch předešlých odvozeny
jejich vhodným "skládáním" nebo "ubíráním". Například když z papíru vystřižený obdélník dále šikovně rozstřihneme
na tři části, můžeme z nich pak sestavit trojúhelník stejného obsahu, jaký měl původní obdélník.
Odobná je situace u objemů těles. Bez důkazu se na SŠ (ZŠ) uvádějí vzorce pro objem kvádru, koule, válce,
kulové úseče, kužele, jehlanu, z posledních třech vzorců se dají odvodit vzorce pro objem kulové vrstvy, komolého
kužele resp. komolého jehlanu.

↑ wariorpolni:
Objem válce
Dle zadání výška válce v je stejná jako obvod podstavy válce tedy:
Objem válce je:![kopírovat do textarea $V=\pi\,r^2\cdot 2\pi\,r=2\pi^2\,r^3\\r=\sqrt[3]{\frac{V}{2\pi^2}}$](/mathtex/74/744d85ee89aceebe8ae597cb4aecda21.gif)
Za objem V dosadit 1 l = 1000 cm^3 a poloměr válce vyjde v centimetrech, průměr je 2r
↑ wariorpolni:
A čo je v tých tabuľkách ako obsah plášťa kužeľa?
Výška valca nie je vždy
.
Len v tomto špeciálnom prípade je uvedené v zadaní, že je rovná obvodu podstavy.
Výška valca predsa môže byť všelijaká - malá aj veľká. V tvojom prípade je (z vôle autora úlohy) rovná obvodu podstavy.