Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 12. 2015 14:53

Crashatorr
Reputace:   

Stejnoměrná konvergence

Zdravím, poposil bych zda by ěnkdo mohl zkontrolovat můj postup
Je dána řada $\sum_{k=1}^{\infty }(1-x)x^{k},x\in \langle0,1\rangle$, rozhodni o typu konvergence.
Pomocí limitního podílového kritéria vidím, že bude bodově konvergovat na $x\in \langle0,1\rangle$ , nyní pomocí Weierstrassova kritéria rozhodnu o stejnoměrné konvergenci
$|(1-x)x^{k}|\le |x^{k}|\le |\omega ^{k}|, \omega \in\langle0,1),x \in\langle0,\omega )$
$\sum_{k=1}^{\infty }\omega ^{k},\omega \in \langle0,1)$ konverguje, jedná se o geometrickou řadu, s q=omega.
Pak můžeme říct, že řada konverguje stejnoměrně na libovolném intervalu $\langle0,\omega )$ kde omega se blíží k jedničce čili na $\langle0,1)$

• (téma jako vyřešené označil(a) Crashatorr)

#2 12. 12. 2015 16:13

Bati
Reputace:   191 

Re: Stejnoměrná konvergence

Ahoj ↑ Crashatorr:,
to je ok, ale tady se dá snadno argumentovat i bez Weirstrasse, protože pro $x\in(0,1)$ platí
$\sum_{k=1}^{\infty }(1-x)x^{k}=(1-x)\sum_{k=1}^{\infty }x^{k}=1$, takže ta posloupnost je na $(0,1)$ dokonce konstantní.
Zatím jsi ještě neukázal, co se děje v jedničce (proč to nekonverguje stejnoměrně na [0,1]).

#3 12. 12. 2015 16:36

Crashatorr
Reputace:   

↑ Bati:
No nebyl jsem si jistý jak to napsat, protože pro x vycházejí ty krajní hodnoty vždy nula takže to konvergenci neovlivní ale když tam zapojím omegu tak pro nulu to bude konvergovat ale pro jedničku ne.
Každopádně díky za tvůj postup, asi fakt beru kanón na vrabce, protože jsem také určoval pak součet a dělal jsem to přes derivace a integrace řady díky tomu, že stejnoměrně konverguje, vyšlo mi to stejně ale na 10 řádcích :D. Díky moc

#4 12. 12. 2015 16:41

Crashatorr
Reputace:   

↑ Bati:
Nicméně ještě se dívám a když mám tu řadu od k=1 tak součet té geometrické řady cos psal je $\frac{x}{1-x}$ a když se mi pokrátí 1-x tak mi zbyde x nebo něco přehlížím?

#5 12. 12. 2015 16:48

Bati

↑ Crashatorr:
Jo, samozřejmě to má být $\frac{x}{1-x}$, a tedy $x$, to je ale pořád konstantní jakožto posloupnost funkcí.
Jestli je zadání $\sum_{k=1}^{\infty }(1-x)x^{k}$, pak pro $x=1$ jsou přece všechny členy nulový, takže vyjde nula. Odtud dovodíš to, že nemůže být stejnoměrně spojitá na $[1-\varepsilon,1]$, protože na $(0,1)$ se to chová jako $x$, což jde k jedničce, ale nám vyšla nula. Tzn., že limitní funkce je nespojitá v 1 a posloupnost tedy nemůže stejnoměrně konvergovat.

#6 12. 12. 2015 17:02

Crashatorr
Reputace:   

↑ Bati:
Jo myslím, že už to chápu, jen tak pro kontrolu grafem toho součtové fce by byla fce y=x, kde x <0,1)

#7 12. 12. 2015 17:30

Bati

↑ Crashatorr:
Ano, a v 1 bude 0.

#8 12. 12. 2015 17:31

Crashatorr
Reputace:   

↑ Bati:
Jasně, díky moc ještě jednou.