Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Poradí mi prosím někdo jak na tenhle příklad? Nějak si s ním nevím rady.
Vypočítejte potřebný rozdíl teplot mezi vnitřní a vnější stěnou dutého měděného válce, požadujeme-li, aby každou minutu prošlo plochou 1500 cm2 jeho vnější stěny za ustáleného tepelného toku 8,36 . 108 J, přičemž vnitřní poloměr válce je 2 cm, vnější poloměr je 5 cm.
Předem moc děkuji
↑ Vajda:
Zdravím,
máš zadáno: teplo, které proteče za 1 minutu, je potřeba přepočitat na množství tepla za sekundu, dostanes tepelný tok ![kopírovat do textarea $Q=\frac{8.36\cdot10^8}{60} [W]$](/mathtex/66/6699548442fcb00c779b9ce0ade99577.gif)
zde na str. 19 (pdf) članek 3.1.1.3 vyhledaš vzorec pro tepelný tok přes valcovou stěnu: http://www.sps-tabor.cz/attachment/sipvz_vytapeni.pdf
Ve vzorci je ovšem L - délka válce, kterou lze vypočítat ze zadání (plocha vnější stěny je S=1500 cm^2, vnejsi polomer je r=5 cm). 
součinitel tepelné vodivosti mědi - z tabulek a pozor na jednotky.
OK?
Děkuji za postup, ale vychází mi to 10 771 K a to je asi mnoho,mělo by to vyjít okolo 11 C, nevím kde sem udělal chybu, jednotky jsem převedl na metry, Q mam ne Wattech a lambdu ve W.m-1.k-1 po dosazení do vzorce pro vedení tepla jednoducou valcovou stenou mi delta T (rozdíl teplot) výjde těch 10 771 K :-( HELP
↑ Vajda:
Zdravím,
rozdíl teplot ať je v K a v C - to je v rozdílu totež, tedy vychází to 1000 x více, než očekáváný výsledek - musí být něco buď v jednotkách nebo v zadání.
Překontroluj, prosím, zadání - je vse OK?
10^8 u tepelneho toku? tloušťka stěny? plocha?
↑ Vajda:
Můj přepočet vedl ke stejnému výsledku: cca 11 . 10^3 stupnu C.
V samotnem postupu bych problém nevidela, spis jeste jednou se podívat na zadáni.
Nebo se na to podívá někdo z kolegů, co mají lepší zkušenost s kalkulačkou, děkuji :-)
↑ Vajda:
Tak hodně zdaru:-)
- mi se třeba nezdá ten válec - pokud dobře počítám, tak je to měděná trubka s vnitřním průměrem 4 cm a tlousťkou stěny 3 cm, délka trubky asi 50 cm, ale teď už se mi nechce uvažovat, zda se takové mědené monstrum - trubka prakticky vyskytuje.
Ať se daří.