Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
nevím si rady s příkladem:
Sestrojte rovnoramenný trojúhelník ABC, pro který platí: výška na stranu c = 6 cm, těžnice na stranu a = 4,5 cm. Budu moc ráda za každou pomoc :)
↑ akculan:
Zdravím,
zkus využít toho, že výška
je současně těžnice daného trojúhelníka. A težnice se protínají v těžišti, jehož polohu na těžnici dokážeme určit.
↑ Al1:↑ Al1: Narýsovala jsem si tu výšku na stranu c a uvědomila si, že ta výška zároveň stranu c půlí, využila jsem pravidla, že se těžnice navzájem třetí na 2/3 a 1/3, našla jsem si tedy na té výšce těžiště a udělala sem si na ní kolmici, tím těžištěm sem našvindlovala tu druhou těžnici na stranu a a přišla jsem na Scb a A a pak jsem to dokončila.
Ale jak to mám narýsovat správně, bez toho aniž bych švindlovala? Nic jiného mě totiž nenapadlo, nevím ani jak bych to měla zapsat do postupu...
Nevím totiž jak narýsovat trojúhelník, pokud známe 2 těžnice, vím jen se 3 těžnicemi.
↑ akculan:
Akože našvindľovala?
Urobíš tú výšku, kolmicu, ťažisko.
Z ťažiska kružnicu s polomerom 2/3 druhej ťažnice. Priesečníky s kolmicou sú krajné body základne.
A tak ďalej...
Stránky: 1