Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
mám zadané procesy MA(2) a AR(2), které mám vyjádřit pomocí operátoru zpětného posunutí.
MA(2) : 
a
AR(2) : 
Připadám si jako idiot, ale v žádné literatuře, či online zdrojích jsem nenašel, jak se s tímto pracuje. Všude jsem akorát našel obecný zápis ve tvaru:
MA(p) : 
AR(q) : 
kdyby mi někdo mohl ukázat, jak v těch konkrétních případech k onomu vyjádření dojdu, byl bych mu velice zavázán.
↑ stage:
Doporučuji využít následujících identit:
Úkolem je pak najít koeficienty
tak, aby
Opravdu to není to těžké :-)
↑ Pavel:
Chápu správně, že jde jen o přepis? tedy, že jsem udělal
1. 
a po vytknutí dostávám
2. 
a teďka operátor zpětného posunu je celý ten kvadr. polynom? nebo potřebuju dostat jediné čislo?
se omlouvám, za hloupé otázky, sem momentálně blbej, jak pumpa na sáně :/
Edit1:
ještě pozn, vycházel jsem ze vztahu

↑ stage: Myslím si, že jste na správné cestě. Ještě se ta kvadr. rovnice s B rozkládává na součin lin. polynonů B, př.
, co vám říkají vaše skripta nebo doporučená literatura?
↑ OndrasV:
Popravdě o tomto naše literatura vůbec nehovoří (čerpám z T. Cipra - Analýza časových řad) nebo alespoň jsem nic takového nezaregistroval (snad jsem to prolezl kompletně vše) . Jedině, o čem je řeč, tak se hovoří o tom, že v případě lineárního procesu musí ono
konvergovat pro 
↑ Pavel:
Dobrá, tak snad již poslední otázku
takže když mám tedy lib. proces MA(p) zapsat ve tvaru
resp.
pro AR(q)
je dostačující zapsat to pomocí oné funkce?
Jde mi o to, že v materiálech je všude uveden zápis pro funkci, ale když pak vidím někde proces zapsaný pomocí toho zpětného operátoru, pak je tam ta funkce vyčíslena (zřejmě pro nějaké konkrétní B) a je z intervalu <-1,1>. A z toho jsem tedy lehce zmatený, protože netuším jak k onomu číslu došli.
Stránky: 1