Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj ↑ Spaggiari:
Porozmyslaj co mozes povedat o transpoziciach?
Zacni z
.
↑ Spaggiari:
Ahoj, jedná se tedy o homomorfismus grup? V Sn jde o grupu s operací skládání a v Z s operací sčítání?
Ahoj,
Moja poznamka sa tyka homomorfismu do (Z,x)
Co sa tyka (Z,+) o tom mozes napisat podrobnosti.(a ma to potom suvis z "parity", sgn ...)
Ako si prisiel k tvojmu problemu?
↑ Spaggiari:
Ahoj, pokud nějaké permutaci p přiřadím homomorfismem f číslo n<>0, tak potom protože vždy existuje m>1 tž p^m=p by mělo apliakcí f na poslední rovnost platit m.n=n, což není možné. Takže mi z toho plyne, že každé permutaci musím přiřadit hodnotu 0 a tedy existuje jen triviální homomorfismus f(p)=0 pro všechna p.
Zajímavější by bylo zkoumat homomorfismy do Zk - to je koukám druhá část úlohy - tam bychom měli každé permutaci p výše přiřadit n tž m.n=n (mod k), tedy zbývá zjistit, jaká možná n a k lze volit.
↑ check_drummer:,
Ahoj, to co som pisat o transpozicii, da netrivialne riesenie v (Z,x)
Myslienka je takato:
Kazdej transpozicii priradis-1, a akoze, kazda permutacia sa da vyjadrit ako zlozenie transpozicii.... Ak je zlozena parnym poctom tak jej priradime 1, ( ak je ich neparny pocet, tak -1)....[a parita kazdej permutacii je invariant....]
Co sa tyka (Zk,+). Skutocne pripadne riesenia musia mat suvis z radom prvkov v Sn....
↑ check_drummer:
Ahoj dakujem za "riesenie" prvej casti, a ako zistim v druhej castu n a k ?