Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý deň, mám dotaz ako pohnúť s týmto príkladom?
Roztok síranu meďnatého 25% (hm.) o objeme 150 ml zahustíme pridaním 10 g modrej skalice.Aká bude potom koncentrácia CuSO4 v roztoku.Hustoty roztokov zanedbajte. Ďakujem
Zdravím,
budu předpokládat, že modrou skalici rozumíme pentahydrát (CuSO4.5H2O), odvodíš hmotnost CuSO4, které se doplnilo při přidání 10 g modré skalice a jak celkově narostla hmotnost roztoku. To už nebude problém dopočet dokončit.
Hustoty roztokov zanedbajte.
to není pěkné, navíc ani nedává fyzikální smysl (uvažuj, proč). Snad měli na mysli, že hustotu roztoku 25% a po přidání můžeme považovat za blízkou hustotě vody. Jinak by bylo slušné vyhledat hustotu 25% roztoku CuSo4 v tabulkách a provést přepočet 150 ml na g.
↑ Frankie96:
pokud jsem neudělala nějakou chybu, tak mi výsledek souhlasí (1,7 mol/l), pokud ještě aktuální, napiš, prosím, celý výpočet (hmotnost 6,39 se mi zdála v pořádku, tu jsem nepřepočitavala, ale použila pro výpočet).
↑ Frankie96:
počítala jsem, že 150 ml (s ohledem na doporučení o hustotě) mohu přepočítat na hmotnost s použitím hustoty vody, tedy původní hmotnost roztoku byla 150 g, k tomu + 10 g solí, celkem mám hmotnost nového roztoku 160 g. A jelikož opět budu používat hustoty vody, tak mám 160 ml nového roztoku.
nakonec c=((6,39+0,25*150)/160)/0.16 odkaz na výsledek. Nezapomněla jsi přičíst CuSO4, co již v roztoku bylo? Děkuji.