Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 12. 2015 21:23

TheFinDoR
Zelenáč
Škola: VŠB-FMMI
Pozice: Student
Reputace:   

Výpočet objemu kyslíku za normálních podmínek.

Dobrý večer přeji, rád bych vás požádal o pomoc s tímto příkladem.

Vypočítejte objem kyslíku za normálních podmínek, který vznikne rozkladem peroxidu vodíku o hmotnosti 3,4g.

Předem všem díky za odpovědi a pomoc! :)

#2 15. 12. 2015 21:27

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Výpočet objemu kyslíku za normálních podmínek.

Zdravím,

na úvod laskavá moderátorská: ukončuj, prosím, téma, co jsi založil. K problému - jak vypadá rovnice rozkladu peroxidu vodíku? Děkuji.

#3 15. 12. 2015 21:32 — Editoval TheFinDoR (15. 12. 2015 21:34)

TheFinDoR
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:
Jak přesně mohu ukončit témata, která jsem založil? :)

Rozklad peroxidu vodíku:
2 H2O2 → 2 H2O + O2

#4 15. 12. 2015 21:46

jelena
Jelena

↑ TheFinDoR: podle 5. bodu pravidel. Pokud odpověď byla užitečná, můžeš využit u kolegů přidání reputace.

Rovnice v pořádku a říká, že ze 2 mol H2O2 vzniká 1 mol O2. Jaké látkové množství vstoupilo do reakce (přepočet 3,4 g na mol)?

#5 15. 12. 2015 21:56

TheFinDoR
Zelenáč
Reputace:   

$n=\frac{m}{M} = \frac{3,4}{68} = 0,05 mol $

M2H2O2 = 68 g/mol

#6 15. 12. 2015 22:02

jelena
Jelena

↑ TheFinDoR: v tomto vzorci používáme $M_r$ (ta je jednoznačně dána pro odpovídající chemický vzorec) a platí $n=\frac{m}{M_r} = \frac{3,4}{34}=0,1 mol$

máme trojčlenku:
ze 2 mol H2O2 vzniká 1 mol O2
z 0,1 mol H2O2 vzniká x mol O2.

Na závěr výpočtu zbývá přepočet látkového množství plynu na jeho objem (za normálních podmínek). Jinak v úvodním tématu je velký výběr vyřešených úloh, doporučuji procházet.  Podaří se již dokončit? Děkuji.

#7 15. 12. 2015 22:20

TheFinDoR
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:

Takže z trojčlenky mi vyjde, že 0,1 mol H2O2 vznikne 0,05 mol O2

Tudíž

1 mol O2    ..................    22,41 dm3   
0,05 mol O2    .................. x dm3

A x = 1,1205 dm3

Pochopil jsem to dobře? :) Děkuji za odpověď :)

#8 15. 12. 2015 23:36

jelena
Jelena

↑ TheFinDoR:

ano, vyšlo mi to stejně (pro jistou jsem se podívala - jaká hodnota molárního objemu se u vás na škole uvádí "za normálních podmínek", souhlasí).

#9 19. 12. 2015 11:28

C6H6
Zelenáč
Reputace:   

jelena napsal(a):

...v tomto vzorci používáme $M_r$...

Dobrý den.
Jeleno, prosím Vás, mohu jako zelenáč vznésti nesmělý dotaz? Co znamená ten index "r"?
Děkuji.

#10 19. 12. 2015 12:45

jelena
Jelena

↑ C6H6:

Zdravím, já to používám ve smyslu, že jde o relativní molární hmotnost (ale také jsem viděla dolní index $M_n$, což bych vztáhla k "látkovému množství", že jde o hmotnost 1 mol). Na Wikipedie teď vidím $M_m$.

Víš o některém standardu zavedení označení? Děkuji.

#11 19. 12. 2015 15:13

C6H6
Zelenáč
Reputace:   

Zdravím.

jelena napsal(a):

...Víš...

Nabídka k tykání? Díky, beru, nemám s tím problém :-)

Ale k věci.
Mně šlo o ten přívlastek relativní. Hm, jakou by ta veličina měla jednotku?
Relativní, když už tak molekulární hmotnost je veličina bezrozměrná. Pak v Tebou uvedeném vztahu bychom měli problém s jednotkami.
Vzorec uživatele TheFinDoR považuji za správný. Pracuje se symbolem M, který reprezentuje molární hmotnost (dejme tomu v g/mol) a v tom případě s jednotkami ve vzorci problém není.
Otázkou je, že následně dosadil nesprávnou hodnotu.

Termín relativní molární hmotnost nepovažuji (v češtině) slušně řečeno za vhodný.

A standard?
Možná, zdůrazňuji možná, ČSN ISO 31-8
Případně si lze vzít příklad zde.

Přeji příjemné počtení.

#12 19. 12. 2015 22:53

jelena
Jelena

↑ C6H6:

děkuji, za tykání se omlouvám. Pokud více vyhovuje vykání, tak i pro mne to je více zvyklé (mimo toto fórum), prosím o upřesnění.

K příspěvku 5 od kolegy ↑ TheFinDoR: - moje připomínka se nevztahovala k chybějícímu indexu (i když to tak možná vypadá), ale k tomu, že kolega se vzorcem pracuje chybně a považuje, že veličina v jmenovateli se odvozuje také s ohledem na chemickou rovnici. To $M_r$ bylo za účelem připomenout, že se vztahuje jen k chemickému vzorci.

Ale také ano, že $M_r$ používám, index považuji za "relativní", ale jednotky používám g/mol. nejspíš trvale zafixováno. Zde dokonce o tom nějak více povídám: Odkaz a Odkaz, nejspíš bude podrobeno kritice :-) Za odkazy také děkuji, článek v Chem. listech jsem již četla. Podívala jsem se také do Přehledu chemie pro SŠ a do sbírek úloh VŠCHT, je v tom jen $M$, tak tedy budu používat, pro jistotu ještě s chemickým vzorcem v závorce. To označení ale nejspíš nebude jen u mne. Např. zde - možná jsem nepochopila podstatu úlohy, ale řekla bych, že jen převedli jednotky g na kg.

Děkuji za podněty.

#13 20. 12. 2015 12:01

C6H6
Zelenáč
Reputace:   

Zdravím.

Historie se opakuje. Šel jsem tak kolem náhodou a napadlo mne se vyjádřit. Nemám pročtené celé fórum. Nemíním zde působit nějak intenzívně.

jelena napsal(a):

...kolega se vzorcem pracuje chybně...

O to mi šlo, vzorec byl dobře. Takže jsem rád, že se shodneme.

K článku v Chemický listech. Tady na poslední (čtvrté) straně dokumentu je k článku kolegyně Julákové diskusní příspěvek. A tady ještě jeden. Mohly by se oba hodit.

Příklad na tomto odkazu se mi docela líbí. Lze v nich najít objasnění vazby mezi bezrozměrnými relativními atomovými (příp. molekulovými) hmotnostmi uváděnými v tabulkách a molárními hmotnostmi potřebnými pro výpočty, kam potřebuji dostat hmotnost a látkové množství. Na můj vkus zbytečně zavádí index "m" pro molární hmotnost, ale je to vysvětleno, tak budiž.
No a kdyby použili hned zpočátku hodnotu atomové hmotnostní konstanty v gramech, tak by bylo jasné (co my už přece víme), že molární hmotnost v g/mol se číselně rovná relativní atomové (příp. molekulové) hmotnosti.
Zde bych poznamenal, že se občas (a i na tomto fóru jsem to postřehl) přehání význam základních jednotek SI, které jsou považovány za jediné správné vyjádření jednotky nějaké veličiny. Není třeba to příliš rozvádět, ale již ten gram přeci patří do jednotek SI!!! Je to jednotka odvozená a s nimi soustava SI počítá. Tak i zde několikrát zmíněná jednotka g/mol je řádnou jednotkou SI a není třeba propadat skepsi, že v rámci nějaké čistoty vyjadřování jednotek je třeba molární hmotnost vyjadřovat třeba v těch kg/mol.
I ten litr soustava SI bera na milost. Takže se může vézt polemika, zda pro litr používat malé či velké písmeno :-)
Jen tak mimochodem, pro zájemce k soustavě SI doporučuji toto.

A upřesnění k vy(ty)kání? Viz SZ.

Příjemný advent.

#14 20. 12. 2015 15:09

jelena
Jelena

↑ C6H6:

Také zdravím a děkuji za podnětnou diskusi.

Šel jsem tak kolem náhodou

:-) to jsem také tak šla před 9 léty, už by také pomalu patřilo do historie. Ohledně použití označení "velké M" jak je rozebíráno v odkazované diskusi, tak použití 1M nebo 1N pro označení koncentrace roztoku mi nedělá problémy, nejspíš proto, že nedělá problém přepis "náhradní znáčky" do slovního označení a do vhodných jednotek. Co se tyče praktického použití v laboratoři, 1M je přehlednější, než vypisování jednotek. Ale nemám problém ani se srovnat se standardem zavedení.

Bylo by to na dlouhou diskusi - z pohledu toho, co vidím zde na fóru (ze studijních materiálů různých škol) a z praktického použití (aktuálně např. to jsou jednotky používané ve zdravotnictví, kde to je ještě rozmanitější :-)), tak spíš rozvažuji, jak moc lze napáchat škody nevhodným zjednodušováním (čerstvě "zanedbat hustotu" :-)). Nebo raději naučit používat a pracovat s převody (viz Váš příklad odvozených jednotek v SI) na úkor rádoby nácviku chemických výpočtů.

Doufám, že mezinárodní standardizace nesebere kouzlo tvorby přídavných jmen českého anorganického názvosloví (pokud sebere, tak budu vděčna, že jsem měla možnost tuto nádhernou práci s jazykem vidět a snad i alespoň trochu osvojit).

S oslovováním jsem se již zorientovala, děkuji Vám za upřesnění, u toho zůstanu a také pohodový, byť zcela nezimní, prosincový čas přeji :-)

Zápatí