Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, prosím o pomoc při řešení této ulohy. 
Podle mě by se to mělo řešit takto: 1) Měl bych zjistit, jestli ten prvek leží v tom prostoru a to udělám tak, že ty vektory přepíšu do soustavy rovnic (po sloupcích) a dostanu něco jako: 
Přepsal jsem to do wolframu a vyšlo mi, že sosutava má nekonečně mnoho řešení => prvek v tom prostoru leží. Ale už vůbec netuším, jak naleznout jeho souřadnice v té bázi.
↑ Hansikii:
Ahoj.
Použitá metoda je částečně správná.
Pokud je uvedená soustava rovnic řešitelná, znamená to, že vektor
je prvkem prostoru
,
který je lineármém obalem vektorů
.
Není-li však řešitelná jednoznačně, pak daná soustava vektorů
není bází prortoru 
a tedy nemá smysl hovořit o souřadnich vektoru
vzhledem k této soustavě.
K efektivnějšímu postupu povede, když soustavu vektorů
nejprve zredukujeme na bázi prostoru 
(vynecháním přebytečných vektorů). Odpovídající soustava rovnic pak bude řešitelná jednoznačně
a nalezené hodnoty neznámých budou hledanými souřadnicemi.
↑ Rumburak:
Aha, tak já bych tedy raději zkusil počítat podle toho vašeho postupu. Jenže nevím jak dostat tu zredukovanou soustavu rovnic, respektive nevím jaké vektory vynechat. Stačí si vzít 2 LN vektory a zbytek vektoru se může vynechat ? Nebo jak se to prosím dělá ?
↑ Hansikii:
Někdy je na první pohled zřejmé, který vektor možno vyškrtnout - když je násobkem jiného vektoru.
Taková situace zde ovšem není, rovněž předem nevíme, kolik těch lin. nezávislých vektorů bude.
Proto musíme postupovat poněkud složitěji.
Vektory
budeme vnímat jako řádkové vektory a sestavíme z nich "pracovní" seznam (tj. jejich množinu
nějak uspořádáme, třeba hodnotou indexu
, avšak není to podstatné).
Dále sestavíme "pracovní" matici
, v níž
-tý řádek bude odpovídat
-tému vektoru z pracovního
seznamu vektorů.
Na pracovní matici (přesněji: na její řádky) aplikujeme Gaussovu eliminační metodu. Pokud při tom změníme
pořadí řádků, musíme odpovídajícím způsobem změnit (zaktualisovat) také pořadí vektorů v pracovním seznamu.
Jestliže se tímto postupem vynuluje
-tý řádek pracovní matice, pak tento řádek z pracovní matice vyškrtneme
a totéž učiníme s
-tým vektorem v aktuálním pracovním seznamu vektorů.
Tímto algoritmem dojdeme do situace, kdy pracovní matice bude mít diagonální tvar (pod hlavní diagonálou
pouze nuly). Pracovní seznam vektorů aktuální tomuto stavu bude již lineárně nezávislý a tedy půjde o bázi
podprostoru
.
↑ Rumburak:
Jestli jsem to dobře pochopil tak mám udělat tuto pracovní matici: 
Tu potom upravím pomoci gausovo eliminačni metody do toho diagonalniho tvaru, ze kterého bude poznat, jaké vektory jsou LN/LZ ? a podle toho poznam, jeslti ten prvek leží v tom daném prostoru ? Nebo jak na to ? Opravdu si s tímhle příkladem nevím rady a potřeboval bych ho vyřešit
↑ Hansikii:
Můj příspěvek ↑ Rumburak: jsi bohužel nepochopil správně.
"Mojí" pracovní maticí je (pokud jsem se neupsal)
2, 3, -1, 2, -2
-1, 2, 4, -1, 3
5, -6, 2, 3, -1
3, 3, 6, 2, 2 .
↑ Rumburak:
Ano je to špatně, tady jsem se to snažil dořešit: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=88842