Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Existuje libovolně rychle rostoucí analytická funkce?
Zejména, existuje např. analytická funkce, která roste alespoň tak rychle jako 2^^n, n={1..n}? (Operátor ^^ značí Knuthovu operaci tetrace).
Odpověď neznám. Moje domněnka je, že odpověď na první otázku je téměř jistě NE, a na druhou dost možná též NE.
Jinak, triviálně existuje libovolně rychle rostoucí spojitá funkce. To je asi zřejmé, není-liž pravda ;)
↑ Mephisto:
Ta první otázka je dost divná...vlastně odpovídá sama sobě. Pokud by taková funkce existovala, pak vykazuje určitý růst a nemůžeme říkat, že "roste" libovolně rychle. Navíc ta existence okamžitě vede ke sporu, protože
bude taky analytická funkce, která poroste rychleji.
Na druhou otázku odpověď neznám.
Já jsem tu první otázku myslel jinak, měl jsem to rovnou zformulovat korektně. Myslel jsem tím, že je-li dána nějaká rychlost růstu (například posloupností přirozených čísel), pak se ptám, zda vždy existuje analytická funkce, která roste ALESPOŇ takto rychle.
Čili, formálně, ptám se, zda pro každou posloupnost
existuje analytická reálná rostoucí funkce f, tak, že 
U té druhé otázky, zjevně existují libovolně (ale konkrétně) vysoké složené exponenciální funkce. Např. 2^(2^(2^...^x)) kde těch závorek bude třeba 100. A pro každou předem danou výšku téhle "věžičky" bude ta funkce analytická. Má domněnka ale je, že pokud samotná výška té věžičky bude určena jejím argumentem, pak analytická funkce, která by takovou posloupnost majorizovala, nebude existovat.
ked ti ide o rychlost rastu, tak zrejme mozme predpokladat, ze
.
skus dokazat, ze
1) konverguje rovnomerne na lubovolnom kompaktnom disku - a teda ze definuje holomorfnu funkciu 
2) 
uplne isty si tym nie som, nemam akurat kapacitu na to aby som to poriadne preveril - rozumy som tahal odtialto.
edit: zmeneny predpoklad
ten dokaz by mohol ist takto:
1) na disku
platia pre vsetky
nasledovne odhady
,
,
a teda
a teda z Weierstrasovho M-testu tam ten rad konverguje rovnomerne.
2) pre cele
mame 
pre
by sme delili nulou, tak tam sa to mysli ako spojite rozsirenie toho vyrazu a potrebujeme vlastne limitu
(pouzili sme napr l'Hopitala, resp. Taylorov rozvoj okolo n) a teda
Pozn. robil som to pre komplexne funkcie, ale na realne to mozes lahko zuzit, problem je ak by si naozaj chcel vyzadovat to aby bola
rastuca, lebo tato asi ani nie je.
↑ Mephisto:
>> je-li dána nějaká rychlost růstu (například posloupností přirozených čísel), pak se ptám, zda vždy existuje
analytická funkce, která roste ALESPOŇ takto rychle
Samozřejmě, je to dokonce polynom. A ten může růst libovolně rychle - ve smyslu "zvol si posloupnost, jakou chceš, vždycky najdu polynomickou funkci, která roste rychleji.
↑ Eratosthenes:
A co zvolíš třeba pro posl.
?
↑ Eratosthenes:
Ahoj, to ovšem není poynom, ale řada. Polynom musí mít konečně mnoho členů.
ahoj ↑ check_drummer:,
dobrá, připouštím. Ale původní otázka zněla na analytickou funkci. A analytická funkce to je.
↑ Eratosthenes:
tak sa to da posunut dalej :) aky rad teda zvolis pre
?
↑ Eratosthenes:
Bude ta řada pro obecnou posloupnost
vůbec konvergovat?
↑ Pavel:
a
konverguje, anebo ne?
Upřesním:
Pak je
, ať je
, jaká chce.
Popř.
Pak je
, ať je
, jaká chce.
a o to přece šlo. Anebo ne?
↑ Eratosthenes:
Není mi to jasné. Je-li 
jaký význam tam má x, popř. jak je pak definováno
?
↑ Pavel:
opravil jsem. Ale stejně jsem to asi zbytečně zkomplikoval. Úplně stačí třeba
Pak je vždy
, takže f(x) roste určitě rychleji než 
↑ Eratosthenes:
Vždyť nevíš, zda
leží v intervalu
, nebo ne. Z toho předpisu plyne pouze
.
O hodnotě
nelze říct nic.
Není sporu o tom, že ke každé posloupnosti lze sestrojit reálnou funkci, která by rostla rychleji než tato posloupnost. Problém je jinde, a to, zda taková funkce bude analytická, tj. zda ji lze vyjádřit nekonečnou mocninnou řadou.
↑ Eratosthenes:
ved sme sa uz snad dohodli, ze
je v prvom rade nekonecna postupnost; tvoje
riesi iba konecne vela z nich a predpokladama, ze si uvedomujes, ze nie kazda postupnost polynomov musi konvergovat a aj ked konverguje, tak to ani zdaleka nemusi byt analyticka funkcia
no a k tvojej otazke:
je lubovolne - t.j. moze konvergovat, ale to zrejme OP vobec nezaujima - otazka smerovala k rychlo rastucim postupnostiam.
no a toto: ↑ Eratosthenes: je uz asi fakt mimo misu; preco by to mala byt analyticka funkcia? ved vacsinou nebude ani len diferencovatelna
Mam napad: hladat riesenie v tvare
. Hodnoty
by sa mali dat nastavit na nieco vhodne zavisle na
tak, aby gaussovky s rastom
padali dost prudko a prebili tie
tak, aby to zaistilo konvergenciu. Potom je zjavne v bode
hodnota funkcie
.
Tento pristup kazdopadne vyuziva fakt, ze to su body
a nie
. Mozno by sa to dalo dalej zovseobecnit...
Stránky: 1