Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
potřeboval bych poradit, jak zpracovat signál na chybu.
Mám v zadání, že měřím nějaký signál a ten zpracovávám pro nějaké řízení.
Algoritmus pro řízení a vše, je OK.
Ale mám spočítat chybovost signálu a nevím, jak na to nemohu najít žádnou metodu.
Naprogramovat to nebude pro mně problém, ale najít vhodnou metodu ano.
Tedy mám signál, který měřím o nějaké vzorkovací frekvenci a tento signál má nějaký šum tento šum tvoří chybovost signálu.
Když signál udělám z idealizovaný a řeknu, že signál je třeba sinusovka a šum je pila.
Když tento signál sečtu dostanu signál, co měřím.
Pravidelně snímám každých pět vteřin hodnotu signálu, řekněme že měření proběhne jenom jednou pro 5 vteřin.
A mě zajímá chybovost měření.
Pro lepší pochopení dodám obrázek, pač obrázek vydá za 1000 slov :D, nevím, jak z textu je pochopitelné, co mně zajímá za chybu.
Tady přikládám pro lepší vysvětlení obrázek:
1 a 2 jsou signály v idealizovaném dokonalém systému.
Alfa je tam proto, že to nejsou sinusové signály i když tak vypadají.
Křivky(signály) mají různý sklon výšku(amplitudu)..
Záleží, co generátor zrovna generuje.
Zachovává se pouze čas sejmutí vzorku a frekvence vzorkování signálu.
3 je šum vnějších vlivů.
4 a 5 jsou skutečné měřené signály.
Díky šumu a vzorkování se stává, že mi v čase T5 vezme signál vzorek, který je mimo měřený signál třeba velké šumové hodnoty peak.
A já potřebuji vyhodnotit na základě na měřených hodnot a vzorkovací frekvenci nějakou chybovost díky tomu šumu a nevím, jak na to.. (filtrovat signál nesmím)
Stránky: 1