Zdravím, potřeboval bych poradit s Gausovou metodou
Nevím jak to mám dát do horního stupňovitého tvaru. Potřeboval bych postup, abych se to naučil. Ovládám toto, ale jen základní výpočty, s tímto mám celkem problém. Předem moc děkuji za postup !
Ahoj,
- zapiš tyto rovnice do matice typu (m×n)|p. Tedy matice + pravá strana
- prohoď řádky tak, aby na místě (1,1) bylo nenulové číslo.
- Nyní přičti
násobek prvního řádku k i-tému řádku. Tím vynuluješ koeficienty na (i,1) pozicích (pro všechna 1< i <= m) Nyní tento postup rekurzivně opakuj do té doby, než budeš mít odstupňovaný tvar.
(prohoď opět řádky tak, aby na místě (2,2) bylo nenulové číslo a opět přičítej vhodné násobky k řádkům pod.
↑ flash_cze:
Dobrý den.
Taky je možno použít on-line kalkulátor (uvádí i postup): Odkaz

V rychlosti.. nemám moc čas, sedím tu na fóru už skoro dva dny, baví mě to, ale musím dělat i jiné věci :-D.
Přepiš si to do matice. To máme
1 3 -1 2 | 1
3 5 -11 4 | 9
2 9 5 6 | -2
-2 -2 12 -7 | -7
Je povoleno prohazovat řádky navzájem, násobit řádky číslem a sčítat řádky, nebo jejich násobky.
Řádky se sčítají nebo odečítají tak, že se sčítají a odečítají první prvek s prvním, druhý s druhým atd. Řádek se násobí tak, že se vynásobí každý jeho prvek.
Budu označovat ab číslov a-tém řádku a b-tém sloupci. Tak třeba 11 je číslo v prvním řádku a prvním sloupci, 32 je číslo v třetím řádku a druhém sloupci...
Nejprve první sloupec.
11 je nenulové, to je důležité, a dokonce je tam jednička. Případ, kdy tomu tak není, vyřešíme níže.
Cílem je vyrobit z 21, 31 a 41 nuly. To se udělá přičtením nebo odečtením vhodného násobku prvního řádku k tomu řádku, ve kterém chceme znulovat prvek v prním sloupci.
Tak například 21 je trojka, tak od druhého řádku odečteme trojnásobek prvního. To proto, že 11 je jednička a právě trojnásobek jedničky je trojka a ta z trojky v 21 udělá odečtením nulu.
Kdyby 21 bylo nula, nechám druhý řádek být a jdu dál na třetí řádek.
Dostaneme matici
1 3 -1 2 | 1
0 -4 -8 -2 | 6
2 9 5 6 | -2
-2 -2 12 -7 | -7
Na místě 31 je dvojka, tak od d třetího řádku odečtu dvojnásobek prvního.
A zase, kdyby 31 bylo nula, nechám třetí řádek být a jdu dál na čtvrtý řádek.
Dostaneme matici
1 3 -1 2 | 1
0 -4 -8 -2 | 6
0 3 7 2 | -4
-2 -2 12 -7 | -7
No a 41 znulujeme přičtením dvojnásobku prvního řádku, protože 41 je -2
Opět to s tou nulou...
Dostaneme matici
1 3 -1 2 | 1
0 -4 -8 -2 | 6
0 0 8 0 | -5
0 4 10 -3 | -5
Teď jdu na druhý sloupec, ale začnu podíváním se do druhého řádku, tj. na 22. je tam nenulové číslo, je to dobré. A zase se snažím znulovat všechna čísla pod ním, tj. 32 a 33. Přitom používám násobek druhého řádky (u prvního sloupce jsem používal násobek prvního řádku. Vždy používám nísobek tolikátého řádku, kolikátý sloupec řeším.)
32 už nula je, nechám třetí řádek být a jdu na čtvrtý.
42 je 4, takže k němu přičtu tolikanásobek druhého řádku, aby se mi 42 znuloval. Protože při sčítání druhého a čtvrtého řádku se mimojiné sčítá 22 s 42, tak to znamená, že stačí přičíst právě jednonásobek, protože 22 je -4 a ta jedenkrát přičtená k 4, což je 42, dá ve 42 nulu.
Máme
1 3 -1 2 | 1
0 -4 -8 -2 | 6
0 0 8 0 | -5
0 0 2 -5 | 1
Podobně s třetím sloupcem a budu nulovat jen prvek 43 pomocí třetího řádku
Když nemám na místě ii (na diagonále) nenulový prvek, zpřeházím řádky tak, aby už tam byl. A mám-li na diagonále v řešeném sloupci nenulu, ale ne jedničku, můžu si celý řádek vydělit tím nenulovým diagonálním číslem. S jedničkou na diagonále se mi může lépe počítat, ale třeba v uvedeném případě v druhém sloupci tomu tak nebylo. Navíc dělením si můžu nadělat v matici zlomky, to se nemusí vyplatit.

Doufám, že jsem to odladil dobře a nemám tam chybu, nějaké jsem si tam našel :-). Tak se kdyžtak omlouvám...

Anebo zahledám a mám třeba tohle.
pozdravy, krasny novy rok.
Poznamka:
Prakticky mozes robit rychlejsie ( koncentrovanejsie) a pouzit taky to zapis
1 3 -1 2 | 1
3 5 -11 4 | 9. R2-3R1
2 9 5 6 | -2. R3-2R1
-2 -2 12 -7 | -7 R4+2R1
Kde R1, R2,R3, R4 representuju riadky matice a zapisy na pravo operacie na riadkoch
Atd.

Akorát bacha, že ony můžou nastat případy s více řešeními, nebo taky s žádným. To závisí na případném znulování celých některých řádků, nebo na vztahu matice a pravé strany. Na to už bych poradil nějakou literaturu, nebo našel odkaz sem na fóprum, kde jsem k tomu něco psal. Ještě zbývá doufat, že tvé příklady jsou řešitelné jednoznačně :-).
Ahoj ↑ Sergejevicz:,
No vsak prakticky zapis co som pripomenul ak je dobre vedeny umoznuje vidiet tak isto ako tvoja podrobna metoda riesitelnost ci neriesitelnost povodneho systemu.
( za podmienky, ze riesitel vie ich dobre interpretovat)
Literatura sa lahko najde na webe. ... ( napr Strang Linear algebra )

↑ vanok:
Já jsem se učil z českných knih Lineární algebra a geometrie od L. Bicana a Lineární algebra od J. Bečváře.
↑ Sergejevicz:,
Tie tvoje knihy vobec nepoznam, ale iste ide o dobre knihy.