Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Pokud jde o lineární transformace mezi konečnědimenzionálními vektorovými prostory, pak taková transformace je reprezentována maticí, která má ve sloupcích souřadnice obrazů bázových vektorů vzorového prostoru vzhledem k bázovým vektorům obrazového prostoru. Dimenze takové transformace je pak dimenze obrazu, což vychází jako hodnost té reprezentační matice.
↑ Sergejevicz:
a mohli by ste mi dat aj nejaký konrkétny príklad ? nech viem ako sa to počíta ? alebo ked je zobrazenie z
a ukázat ako zistíme jadro dimenizu a tak ? lebo neviem si predstavit ako to rátat, stačí mi jedno cvičenie

Použiju značení se sloupcovými vektory, je to výhodné, tedy např.
.
Menší upozornění: zobrazení z množiny do množiny se značí s jednoduchou šipkou, takže
:-).
Co jsem kdy viděl, tak v případě zobrazení
vypadá zadání obecně tak, že dostanu zápis tvaru
,
kde
jsou nějaká čísla, a k tomu báze prostorů
a
. Nejčastěji to jsou tzv. kanonické báze - jejich vektory mají nulu ve všech složkách kromě jedné, ve které mají jedničku. Tak si uveďme příklad s kanonickými bázemi. Tedy je

Nejdřív je dobré ověřit, že f je opravdu lineární :-).
A teď jak jsem psal výše, sestavit matici f znamená zobrazit tím f vzorové bázové vektory a do j-tého sloupce té matice napsat souřadnice obrazu j-tého bázového vektoru vzorového prostoru vzhledem k bázi obrazového prostoru.
Jmeme se tedy zobrazovat. Dosazujeme do zadaného vzorce.
Teď musíme najít souřadnice vektoru
vzhledem k bázi
.
To znamená najít
tak, aby
. To neznamená nic jiného než vyřešit soustavu
.
Už podruhé je tady vidět, jak výhodné jsou kanonické báze. Snadno se dosazují a právě teď vidímě, že souřadnice vzhledem ke kanonické bázi jsuo přímo složky vektoru, který chceme bází vyšetřit. Takže první sloupec matice lin. zob. f, označme ji třeba
, bude
.
Máme tedy
,
kde na místech znaků
budou další čísla, totiž souřadnice obrazů druhého a třetího vzorového bázového vektoru vzhledem k obrazové bázi. Prosím dopočítat samostatně.
Takhle s kanonickými bázemi je to jednoduché, ale když báze kanonické nejsou, stávají se jednotlivá hledání souřadnich obrazů samostatnými netriviálními úlohami na řešení soustav lineárních rovnic.
Dimenze obrzu je dimenze matice
, jak jsem psal. Na to je příslušná věta z lin. algebry.
Jádro je dle definice to, co se zobrazí na nulový vektor.
Platí - opět viz příslušnou větu z lin. algebry, že
, kde teď
značí maticové násobení.
Takže máme-li matici lin. transf.
, tak jádro je tvořeno takovými vektory
, že
, kde
značí nulový vektor.
Tedy při hledání jádra řešíme homogenní soustavu lin. rc. s maticí
.
Zajímá-li nás jen dimenze jádra, tak na to máme opět větu z kapitoli o ř. sous. lin. rc., že totiž dimenze ř. homog. sous. lin. rc. je rovna počtu sloupců mínus hodnot matice.

Ještě připomenu, že pak jsou takové ty speciální případy, např. že zobrazení zobrazuje do téhož prostoru, z kterého zobrazuje, takže má čtvercovou matici. Když víme, že je regulární, automaticky je jádro nulový vektor, tedy dimenze jádra je nula, a dimenze obrazu je dimenze prostoru, na kterém se zobrazuje, tj. počet řádků/sloupců té regulární matice......
Ono je to tak, že aby zobrazení mezi konečnědimenzionálními vektorovými prostory bylo lineární, tak může v podstatě jen lineárně kombinovat složky vstupujícího vektoru, jak jsem se tak zamýšlel.
Dále, vstupující vektor je lineární kombinací bázových vektorů vzorového prostoru,
, kde
je dimenze vzorového prostoru.
Z linearity f pak plyne, že obraz je lineární kombinací obrazů bázových vektorů, a to lin. komb. se stejnými koeficienty, jaké měl vstupující vektor vzhledem k vzorové bázi,
.
Takže je vidět, že stačí definovat jen lin. zob. bázových vektorů, o ostatní se postará lin. komb. A je vidět, že obraz se dá přesně vyjádřit jako maticové násobení matice se sloupci f(u_i) zprava násobené sloupcovým vektorem se složkami c_i, což je přesně to, co jsem psal ve spojitosti s hledáním jádra. Obraz není nic jiného než jistá lin. komb. sloupců matice lin. zob..
Vlastně je důležité si uvědomit, že když někde máme vektor (a, b, c), tak ta a, b a c, to jsou vlastně seřazené jeho souřadnice vzhledem ke kanonecké bázi.
Lineární zobrazení můžou být ale i mezi nekonečnědimenzionálními prostory, např. mezi jistými prostory funkcí. Taková zobrazení už nemusejí být reprezentovatelná maticí.