Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den,
chtěl bych Vás požádat o pomoc z řešením této maticové rovnice.
předem děkuji za pomoc

Nevím jak se zbavit alespoň jednoho B

když to vynásobím z leva
tak se sice zbavím B ale zas tam budu mít 

Češtinové okénko :-). Je "pomoct s řešením" ne "z řešením", a "násobíme zleva", nikoliv "z leva" :-).
Já myslím, že je to nějak špatně zadané. Minimálně kvůli tomuhle: Je tam
i
, takže
musí být čtvercová matice. Aby bylo definováno násobení
, musí být
sloupcový vektor s délkou rovnou rozměru matice
. Výsledek násobení
, označme ho
, je sloupcový vektor stejného tvaru jako
, ale to by pak nebylo definováno násobemá
. Fungovalo by to jedině, kdyby rozměr
byl 1, tedy pak by každý prvek na levé straně byl číslo, to by pak bylo jednoduché.
Taky je potřeba romyslet, co je na straně pravé, aby se spolu vůbec porovnávaly matice stejných rozměrů.

Al1 napsal(a):
↑ Pavel Neděle:
Předpokládám, že X je také matice (?]
Tím by se to vyřešilo.

↑ Al1:
Pozor, chybí ti inverze u nejpravější matice levé strany v posledních dvou rovnicích.
EDIT: Bylo opraveno :-).

Jestli je to tak, že x je taky matice, tak ta rovnice říká, že matice X je podobná matici AC, kde podobnost je realizována maticí B.
↑ Sergejevicz:
Zdravím a děkuji, moje nepozornost. Ovšem nejsem si po tvém vstupu jistý mou odpovědí. Ale příspěvek ponechám. Ona se někdy vyloupne chyba v zadání dotazu. Uvidím, co napíše ↑ Pavel Neděle:

Ano X je matice. Za chyby se omlouvám, od rána ležím v matematice :)

↑ Pavel Neděle:
Ležet v matematice je podle mě skvělé :-). Já jsem takhle ležel o uplynulém volnu asi dva nebo tři dny v kuse a i nadále si časté polehávání v ní neodpustím :-).

Ano :) do jisté míry mě to také baví, ale po delším čase počítaní, začínám být nepoužitelný na vše ostatní :)