Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 01. 2016 19:47

DejfH
Reputace:   

Statistika - test rozdělení

Dobrý den,
mám za úkol zjistit, jestli počet aut na dálnici za 14 dní odpovídá rovnoměrnému rozdělení. Použil jsem k tomu Pearsonův chí-kvadrát test dobré shody na hladině významnosti 5 %.

//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-01/33174_ScreenShot070.jpg

Je tento způsob řešení správný? Protože ta hodnota chí-kvadrát mi přijde hodně velká. A mohli byste mi říct, jaký je další postup? Děkuji

#2 05. 01. 2016 08:07

Jozef3
Reputace:   

Re: Statistika - test rozdělení

↑ DejfH: Zdravím.
Ne, tento postup není správně. Chí-kvadrát testem jste totiž provedl test o parametru binomického rozdělení, což je něco jiného, než chcete.

Musíte buď chí-kvadrát test udělat jinak (a sice rozdělit nosič rozdělení na několik intervalů a pro každý takový interval určit empirické a teoretické četnosti) nebo provést nějaký jiný test dobré shody.

Zde http://www.math.nsysu.edu.tw/~lomn/home … ogorov.pdf najdete na straně 4 příklad na Kolmogorov-Smirnovův test rovnoměrného rozdělení. Pozor však na to, že pokud neznáte parametry Vašeho hypotetického rozdělení, tak se trochu změní i kritické hodnoty.

Zápatí