Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
jelikož mě zatím nic nenapadá a už přemýšlím dost dlouho, tak bych rád poprosil o pomoc někoho zkušenějšího.
Jedná se o tuto limitu:
Děkuji za popostrčení
Freedy
Ahoj ↑ Freedy:,
Preco neskusis Taylorov rozvoj...(nasiel si limitu -1/12 ?)
↑ Freedy:
Použijeme identitu
a několik substitucí:
Substitucí vypočítáme druhou limitu:
Dále položme , pak
Tj. , a tedy
Pro původní limitu proto platí
Položíme substituci , pak
Položíme substituci , pak
Z rovnice určíme, že
PS. Veškeré výpočty platí pouze za předpokladu, že vyšetřované limity existují a jsou vlastní.
↑ Pavel:
Tohle je fakt hard-core :-).
↑ Pavel: To je hezký postup, klobouk dolů, ale obávám se, že není korektní nahradit funkci funkcí
... I když v tomhle případě to na výsledek nemá vliv. Stejně by ale také neměla vliv záměna těchto funkcí v čitateli a výpočet by se daleko zjednodušil. Ale v některých případech to na výsledek může mít vliv... Např. v definici
- pokud by se tady úplně stejně udělalo
, potom by vyšlo
. :(
byk7 napsal(a):
↑ nanny1:
…
tak ta je úplně v pořádku, protože
(využilo se toho, že)
Já bych si tedy rád ujasnil, jak je myšlen první krok. Já si to vykládám takhle:,
přičemž v posledním kroku jsem použil větu o vztahu limity a aritmetických operací, která má jisté předpoklady :-). Pro tento příklad musí první z limit v součinu existovat.
Chápu to takto správně? Protože ono je to trochu podobné tzv. částečnému limitění, což je operace ilegální :-).
↑ Sergejevicz:
ono se to vynechává, protože to není podstatné pro výpočet.
Korektní by samozřejmě bylo to tam pořád nechávat a nakonec použít aritmetiku limit. Nicméně by ten výpočet pak byl o dost delší -.-
částečné limitění je něco jiného. Tady se jen neopisují známé limity.
Freedy napsal(a):
↑ Sergejevicz:
...částečné limitění je něco jiného.
Vím. Právě jsem psal, že je to tomu "trochu podobné" :-). Ale tedy trik je to dobrý. Myslím, že jsem ho zatím nikdy nepoužil, ani snad neviděl.
↑ Sergejevicz: ↑ Freedy:
Já bych po výpočtu přidal poznámku, že všechny limity existují a jsou vlastní, proto všechny úpravy byly korektní. Stejně tak při použití l'Hospitala.
↑ Sergejevicz:
Jde sice o detail, ale ta úprava byla myšlena takto:
↑ byk7:
Problém je v tom, že bez použití derivací lze dokázat existenci limit a jejich konečnost dost obtížně. Samotný vztah na to nestačí, klidně by z něj mohlo plynout, že
nebo
.
↑ Freedy:
Ono ale třeba věta o vztahu limity a aritmetických operací se právě takhle používá. Vlastně se nejdřív udělá ta operace a ta je odůvodněná až tím, že vyjde smysluplný výsledek. Když nevyjde, musíme se vrátit, větu "odpoužít" a zkusit udělat něco jiného. Ta věta zní, že ano, "za jistých předpokladů je napě. limita součinu součin limit, pokud má pravá strana rovnosti smysl". Takže on musí člověk vlastně tak nějak vidět na několik kroků dopředu, aby věděl, že ty ppravy nejsou nadarmo :-).
↑ byk7:
Není, samozřejmě. Postup je správný pouze za předpokladu existence a konečnosti všech limit. To je zásadní slabina celé techniky. Bez derivací se to dokazuje velmi těžko. S použitím derivací je pro změnu zbytečné toto dokazovat, pro výpočet limity stačí použít l'Hospitalovo pravidlo, nebo Taylorovy rozvoje příslušných funkcí.
Pavel napsal(a):
↑ byk7:
Není, samozřejmě. Postup je správný pouze za předpokladu existence a konečnosti všech limit. To je zásadní slabina celé techniky. Bez derivací se to dokazuje velmi těžko. S použitím derivací je pro změnu zbytečné toto dokazovat, pro výpočet limity stačí použít l'Hospitalovo pravidlo, nebo Taylorovy rozvoje příslušných funkcí.
V tom je ta potíž. :) Zajímavé je, že kdyby se provedla malá modifikace , např.
, vyšel by výsledek úplně stejně, tj.
, přesto tahle limita neexistuje.
↑ nanny1:
To je přesně ono. Existence nějakého vztahu pro vyšetřovanou limitu ještě nezaručuje její existenci.