Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím všechny :) chtěl bych pomoct s formalizací, těchto tvrzení a popř. říct jestli jsem někde udělal chybu :) (Zadání:Zformalisujte následující tvrzení o přirozených číslech v základním jazyce aritmetiky (s rovností). Každou z formulí potom znegujte tak, aby negace stála jen u atomických formulí)
1."Všechna prvočísla jsou lichá"
moje řešení:
(omlouvam se, nemohl jsem najit znacku negace)
negace:![kopírovat do textarea $(\exists x)[(\forall p)(\forall q)((x=p*q)\Rightarrow ((p=x)\vee (q=x))\wedge (\exists y)(x=y+y)]$](/mathtex/d0/d0f48db65a0e4c2fd002ad2a0a5a3993.gif)
2."Existuje nekonečně mnoho sudých čísel"
moje řešení:![kopírovat do textarea $(\forall y)(\exists x)[(x>y)\wedge (\exists z)(x=z+z)]$](/mathtex/4e/4e7ed386d02d3cc36ffafde606d4d955.gif)
negace:![kopírovat do textarea $(\exists x)(\forall y)[negace(x>y)\wedge (\forall z)(x\not= z+z)]$](/mathtex/94/94c700ceda26391701b12d4c9ec785fc.gif)
3."Neexistuje žádné největší prvočíslo"
moje řešení:![kopírovat do textarea $(\forall y)(\exists x)[(\forall p)(\forall q)((x=p*q)\Rightarrow ((p=x)\vee (q=x)))\wedge (x>y)]$](/mathtex/63/6363349c9e6dfc758e5a358b31e3caea.gif)
negace:![kopírovat do textarea $(\exists y)(\forall x)[(\exists p)(\exists q)(negace(x=p*q)\vee ((p=x)\vee (q=x)))\vee negace(x>y)]$](/mathtex/1c/1c0b2165dbc4a5ce8e4a7c011918bf32.gif)
4."Každá dvě čísla mají společný násobek"
moje řešení:![kopírovat do textarea $(\forall x)(\forall y)[(\exists z)(z=x*i)]$](/mathtex/f5/f5900feb62dc5f03d43c29c714580111.gif)
negace:![kopírovat do textarea $(\exists x)(\exists y)[(\forall z)(z\not =x*y)]$](/mathtex/fe/fe22154f4122fd3c5209f0ab529b53f1.gif)
nevim jestli jsem se nekde nesekl se zavorkami, snad mi to odpustíte, a nejsem si jist zda jsem spravne pochopil 4.ukol..prosím někoho o radu jestli m is tím nepomůže :) předem děkuji za odpoved :)
Zdravím,
předně musím říct, že u někoho kdo se učí formalizace jsem tak pěkný zápis snad ještě neviděl (pro negaci je příkaz \neg), a to včetně závorek. Smekám. Jen u čtvrtého případu je překlep (i místo y
K faktickým věcem:
negace:
u druhého příkladu si zapomněl otočit konjuknci na disjunkci.
Ve třetím příkladu je nesprávně znegovaná implikace.
formalizace:
k prvnímu a třetímu není co říct.
druhý je asi nejleppší co lze vymyslet v prvořádové logice.
čtvrtý by bylo lepší něco jako:
, to co jsi napsal ty znamená "Každá dvě čísla mají součin."
Zformalisujte následující tvrzení o uspořádaných množinách
v jazyce s jediným binárním predikátem ≤ (a rovností). Každou z formulí
potom znegujte tak, aby negace stála jen u atomických formulí:
(i) Každé dva prvky jsou neporovnatelné.
(ii) Neexistuje žádný nejmenší ani největší prvek.
Neumel byste mi poradit jeste s timto?
Pozdravujem
Len mala poznamka.
Je jasne, ze mozeme formalizovat aj nepravdive vyroky.
Pre informaciu, je to aj pripad tvojho vyroku:
Vsetki prvocisla su neparne.