Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ mathuuz:
Tak smysl to dává. Pokud má částice náboj, pak na ni v magnetickém poli působí magnetická síla a jelikož je tato síla kolmá k ose děla, bude způsobovat pohyb po části kružnice, což bude znamenat, že se vychýlí z přímého směru. Čím je hmotnost té částice větší, tak je poloměr zakřivení trajektorie také větší. Proto ta neznámá částice bude mít hmotnost menší.
tak to je jasné, myslel jsem, zda se z toho co mám zadané dá dopočítat konci. Vím co se tam děje neměl bych problém spočítat nic krom toho poloměru, ale ten poloměr ať si to kreslím jakkoliv nemůžu najít, s tím bych potřeboval pomoct.
nečekaně tenhle vzorec znam, jde o to, ze nejde aplikovat tak jednoduše :D tak se zamyslime, mame dve castice o jinych hmotnostech jednu hmotnost zname. ta po pusobeni magneticke indukce se odkloni od osy o 1 cm , ta druha o 1,21 cm. Nyní však nastává problém jak zjistit poloměr první a druhé kdž neznám rychlost ani jedné z nich ani hmotnost druhé. Možná jde o nějakou aplikaci trojúhelníků, kterou ze střední školy neznám a proto to dávám na matematické fórum. Prosím, je někdo schopen mi pomoct?
↑ mathuuz:
Vies ale, ze obe su urychlene rovnakym elektrickym polom, zakon zachovania energie teda spaja hmotnost a rychlost. (Samotne rychlosti nepotrebujes, staci ti ich pomer.)
↑ mathuuz:
poloměr snadno určíš analyticky
zvolíš soustavu: počátek v ústí děla, osy klasicky.
Pak se částice pohybuje po kružnici s rovnicí
znáš jeden bod, takže určit
není problém