Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ veve3:
Dobrý den.
K prvnímu kroku
- pro hustotu pravděpodobnosti spojité náhodné veličiny platí základní vztah ,
= definiční obor náhodné veličiny
- druhý vztah plyne z definice střední hodnoty E(X) náhodné veličiny a její zadané hodnoty = 3/5
Vyčíslením těchto vztahů obdržíte dvě rovnice pro neznámé konstanty a, b.
Zdravím,
↑ veve3: první krok není dobře, parametry je třeba najít ze soustavy rovnic
it a
. To znamená, že doděláš určitý integrál, který je na úvod Tvého papíru a výsledek bude rovný 1. Obdobně budeš využívat určitý integrál, který sestavíš pro EX=3/5 (plyne z definice). Zkus se ještě podívat do teorie - máš nějaký váš materiál online? Děkuji.
opraveno: mezera po \d x ()
První krok by tedy měl být takto?
Druhý krok pokud počítám s E(X) by měl být takto?
Nějakou teorii máme, ovšem je v AJ a také obsahuje chyby a to je ten problém.
Do zítra se má odevzdat všechny vypracované úlohy, všechny víceméně mám. Tato je jediná, kterou jsme neprobírali a tak nevím co a jak přesně počítat.
↑ veve3:
zdravím,
v zápisu integrálů mi chybělo v ↑ příspěvku 4: dx v integrálu (to je tak - sebrat někomu dolary, bylo sebráno kolegovi ↑ Jj:). Jinak máš skoro dobře, jen ve vzorci pro střední hodnotu Tobě vypadlo x*f(x), druhá rovnice do soustavy bude jinak, oprav, prosím. Soustavu vyřešit a budeš mít parametry a, b, co doplníš do Tvého předpisu hustoty f(x), 2. část úlohy (b, c, d) už bude s konkrétním zadáním hustoty a zbytek bys měla počítat z definice. Celkem přehledně a stejné typy úloh jsou např. zde, případně tady mám (ale už starší) výběr materiálů. Zdárné dokončení.
Edit: ještě máš překlep v E(X), má být 3/5
↑ veve3:
Řekl bych, že to bude v pořádku.
Tím jste určíl hustotu pravděpodobnosti náhodné veličiny X: ,
distribuční funkce náhodné veličiny X je v návaznosti na její hustotu pravděpodobnosti definována:
její význam: , takže jí využijete k výpočtu podbodu c).