Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mám zadaných souřadnicemi 5 bodů A,B,C,D,E a mám určit bod F tak, aby byl souměrný s E podle roviny ABCD.
Chtěla bych se zeptat, zda vyjádření roviny ABCD znamená parametricky A+s*AB+t*AC nebo A+s*AB+t*AC+r*AD. Myslela jsem si, že rovinu ABCD vyjádřím jen jako A+s*AB+t*AC, na druhou stranu mě mate, že je v zadání zadán i bod D. Možná pro "zmatení"?
Děkuji za odpověď a přeji hezký den :)
↑ misaH:
A= [6,7,0], B= [-2,7,6], C= [-2,-3,6], D= [6,-3,0], takže vektory AB=(-8,06); AC=(-8,-4,6), AD= (0-10-0)
Ahaaa, takže máte pravdu, vektor AD je závislí na AB AC, takže je stejně "k ničemu". Moc děkuji za objasnění :)
↑ Kelly:
Ahoj.
Zadání úlohy mi připadá poněkud problematické.
Rovina ("klasická", tedy dvoudimensionální) je určena trojicí bodů neležících v přímce,
zatímco v Tvém zadání se hovoří o rovině určené čtveřicí bodů. Znamenalo by to, že buďto
jeden z nich je zbytečný (ale který ?), nebo jde o nějaký jiný útvar, než je "klasická" rovina.
Patrně by to chtělo něco opravit případně doplnit.
↑ Rumburak:
Ahoj.
Aj 4 body môžu ležať v 1 rovine. Treba sa presvedčiť.
Nestačí to, čo urobila zadávateľka? Že AD je lineárnou kombináciou AB a AC?