Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosim o vyriesenie ulohy.
Traktor rychlostou 20km/h vystartoval z dediny do mesta. O desat minut neskor vystartovala motorka rychlostou 60km/h. Za aky cas ho dobehne? V akej vzdialenosti ho dobehne?
↑ James13579:
pro upřesnění:
v1-rychlost traktoru
v2-rychlost motorky
t1- čas kdy se střetnou
a vedel by si to vypocitat aj pomocou rovnice?
↑ James13579:
motorka měla zpoždění 10 min=600s
↑ James13579:
to je neznámá, tu osamostatníš a vypočítaš, a potom podle vzorce s=v*t zjistíš jak daleko dojeli
v zosite nam ucka napisala zatial takto
cas motorky... x hodin
cas traktora....
to je analogicky to samé, ale já jsem zvolil za neznámou t1 jako dobu jízdy traktoru, ona x jako dobu jízdy motorky, konečná vzdálenost je uplně stejná.
aky ma byt vysledok? vypocitajte mi to prosim.
↑ James13579:
možná by neškodilo občas použít něco jako prosím nebo děkuji:), mužu vědět v jakem jsi ročníku?
v1.t1=v2.t1+ v2.600
dosadíš za v1 a v2, pak přehodíš všechny výrazy s neznámou na jednu stranu, zbytek na druhou a dopočítaš t1, to je vše, další postup už jsem psal předtím.
ja moc tomuto ucivu nechapem. Som osmak
↑ James13579:
Označíme (tak jak paní učitelka
x - čas motorky ( v hodinách)
x + 1/6 - čas traktoru (1/6 hodiny = 10 minut o ty vyjel traktor dříve než motorka má tedy delší čas a proto je přičítáme))
Obě vozidla ujela stejnou vzdálenost (vyjíždí ze stejného místa jenom motorka o 10 minut později) (motorka nakonec traktor dohoní)
Určitě jste se učili, že ujetá vzdálenost je součinem rychlosti a času.
Představ si to tak, že pojedeš na kole rychlostí např.12 km/h a pojedeš takto 2 hodiny. Celkem tedy ujedeš 2*12 = 24 km
(2 hodiny je tvůj čas a 12 je tvá rychlost)
V našem případě: (zvolili jsme čas motorky x)
Pak motorka ujela vzdálenost
60*x (60 je rychlost motorky)
Trator ujel stejnou vzdálenost, jen jel rychlostí 20 km/h , ale čas měl x + 1/6
Ujel tedy vzdálenost 20(x + 1/6)
Jak je uvedeno výše obě vzdálenosti se rovnají, tj dáme je do rovnosti a dostaneme:
1/12 hodiny = 1*60/12 = 60/12 = 5 minut.
čas (x) motorky je 5 minut.
Motorka dohonila traktor za 5 minut potom co za traktorem vyjela.
Určíme ještě v jaké vzdálenosti od dediny ten traktor dohonila , tj. jakou vzdálenost přitom ujela.
Vzdálenost je dána vztahem 60*x = 60*1/12 = 60/12 = 5 km.
PS: U těchto příkladů si pamatuj:
Musíš mít rychlosti a časy ve stejných jednotkách tj:
Máš-li rychlosti v km/h pak čas musíš mít v hodinác a vzdálenost ti vyjde v kilometrech.
Máš-li rychlosti v m/s pak čas musíš mít ve vteřinách a vzdálenost ti vyjde v metrech.