Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
mohl by jste mi někdo poradit, kterým směrem se ubírat?:
Uvažuji množinu Q která je podmnožinou množiny všech sudých permutací na n prvcích (označím ).
Jak ukážu, že
(kde znamená složení permutací kde
je vnitřní permutace)
To, že nedostanu lichou permutaci je zřejmé. Jde mi však o to, jestli najdu vždycky takovou permutaci, která není obsažena v Q (tzn. chci ukázat, že Q=Rn)
Díky
Freedy
Ahoj ↑ Freedy:,
Co mozes povedat o
↑ vanok:
Ahoj tak muzu o ni rict to, ze bude mit stejny pocet cyklu stejne delky. Jak ukazat, ze nejaka konjugovana permutace lezi v Rn\Q zatim nevim.
Zkratka potrebuji zjistit, zda-li kdyz vezmu libovolnou permutaci z Q a okonjuguju ji permutaci z Rn tak muzu dostat permutaci z Rn\Q. Tzn ukazat uzavrenost konjugovani na Q.
↑ Brano:
Ahoj
To praveze vim. Nejake permutace budou v Q, nektere ale ne. Ja potrebuji ukazat, ze ty nektere tam opravdu nejsou a lze je ziskat okonjugovanim permutace z Q permutaci z Rn
↑ Freedy:
v tom pripade napis tvrdenie ktore potrebujes dokazat, lebo to co si napisal neplati - dal som kontrapriklad.
da sa najst este silnejsi kontrapriklad; totizto to tvoje tvrdenie plati iba pre , lebo ak
obsahuje vobec nejaky prvok
tak ked zoberies
tak
predpokladam, ze si chybne napisal kvantifikatory; tak si ich skontroluj.
Kvantifikátory jsou v pořádku. Bohužel jsem zapomněl napsat ještě jeden předpoklad.
Kdyby byly kvantifikátory takto:
tak bych mohl říct, že a pak zcela určitě platí, že
protože:
tedy by tvrzení neplatilo, protože lambda bude vždy z Q.
Takže podmínka na Q je, že obsahuje nějakou neidentickou permutaci.
Ahoj
Ak dobre rozumiem, to co si napisal tu ↑ Freedy:,
znamena ( po malom doplneni ), ze a
maju ten isty typ.
Je iste ze obe permutacie su parne....
Ani ja nerozumiem, ako aj Brano, na co chces pouzit Tvoju vetu. Aky je Tvoj ciel?
↑ Brano:
Q je neprázdná (obsahuje neidentickou permutaci)
↑ vanok:
cíl je, dokázat, že Q se rovná Rn.
Tedy chci, aby platilo:
Tedy najít takovou množinu Q aby byl tento výrok pravdivý + Q obsahuje neidentickou permutaci.
A nevím jak se dopracovat k tomu, že jediná taková množina bude Q=Rn
Ak je Q neprazdna tak potom T neplati - na to som ti tam napisal tu obmenu.
Ale uz sa asi dostavame k jadru problemu a to je, ze tym ze T neplati sa nic nedozvies o tom co chces dokazat. A zrejme je to tak ako som si myslel, ze si uviedol nespravne kvantifikatory.
Totizto ak chces dokazat vetu:
a chces to v podstate robit obmenou, tak dokazujes
(plus teda este treba v predpokladoch tu neprazdnost Q)
to je sposobene tym, ze negacia sa chova takto: .
↑ Brano:
ano tento zápis:
jsem měl uvést již na začátku.
Nicméně je to potřeba ještě opatřit podmínkou, že Q obsahuje neidentickou permutaci, tedy .
Nyní už je ta implikace pravdivá?
A pokud ano, jakým směrem vést důkaz?
Jinak se omlouvám, že jsem hned na začátku neuvedl správný zápis.
↑ Brano:,
Ahoj, To je pravda pokial ide o permutacie co nekomutuju.
↑ vanok:
aj ked komutuju tak tam nevyrobime - to mal byt kontrapriklad, cize inymi slovami mnozina
co nie je cele
a obsahuje neidenticku permutaciu a splna danu vlastnost.
↑ Freedy:
nejak sa nam tu zle komunikuje; pytam sa "je to grupa ?" a ty odpovedas "ano je to pologrupa" :)
tak ci tak sa da najst kontrapriklad aj keby to mala byt grupa
teda pre obsahuje
iba identitu tak tam ziaden kontrapriklad nenajdeme.
je izomorfna so co je cyklicka grupa ktorej oba neidenticke prvky su generatory; takze tam to tvrdenie urcite plati. Ale uz
ma podla wikipedie normalnu vlastnu podgrupu
.
To, ze je to podgrupa sa overi lahko a to, ze je normalna (t.j. ta tvoja vlastnost) som neoveroval, ale verim wikipedii a nebolo by to tazke, len si to treba porozpisovat.
Ahoj Brano
No ja som myslel na tuto vladnost [ re]p501190|Freedy[/re].
Inac Je jedina
n>2 co nie je simple (jednoducha?)
↑ Brano:
↑ vanok:
achjo... přijde mi že jsem se pustil do tématu, které nejsem schopný sám sledovat :D
Ano, pro n<= 4 to neplatí. Pro už to platí.
Grupa ani pologrupa zatím nevím co znamená. Ty permutace mají být uzavřené na skládání z Q (což není těžké dokázat, že jsou).
Myslím, že to zkusím ještě prostudovat, protože se jaksi nechytám :D