Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 01. 2016 23:34

Vanitas
Zelenáč
Reputace:   

Absolutní konvergence a konvergence řady

Zdravím,
mám problém s řadou $\sum_{n=1}^{\infty }(-1)^{n-1}\frac{2^{n}sin^{2n}x}{n}$
Mám vyřešit jak absolutní, tak neabsolutní konvergenci této řady vzhledem k parametru x a nevím si s tím rady. V podstatě ani nevím, kde začít.
Děkuji za jakékoli postrčení.

• (téma jako vyřešené označil(a) Vanitas)

#2 12. 01. 2016 23:47 — Editoval van Thomas (12. 01. 2016 23:51)

van Thomas
Škola: FAV ZČU
Reputace:   

Re: Absolutní konvergence a konvergence řady

Ahoj, třeba absolutní konvergenci dostaneš okamžitě odmocninovým (i podílovým) kritériem. Konvergenci pak stačí dořešit v mezním případě (limita odmocnin 1) Leibnizovým kritériem, v ostatních případech není splněna nutná podmínka konvergence.

#3 13. 01. 2016 00:16

Vanitas
Zelenáč
Reputace:   

Re: Absolutní konvergence a konvergence řady

Děkuji, na odmocninové kritérium jsem úplně zapomněl.
tedy $\lim_{n\to \infty } \sqrt[n]{\frac{2^{n}sin^{2n}x}{n}}=\lim_{n\to \infty } \frac{2sin^{2}x}{\sqrt[n]{n}} $ a hledám takové x, aby ta limita byla v rozmezí (0,1). Totéž pro neabsolutní konvergenci, ale lim=0. Zbývá ověřit, jestli je řada monotónní. To by mělo dávat pěkné výsledky tam, kde je limita v rozmezí (0,1).
NAK je pak tedy jasná. Děkuji mockrát, nějak jsem se toho zalekl, řešení zas tak těžké není.

Zápatí