Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, vysvětlí mi někdo prosím výsledek téhle úlohy?
http://reseneulohy.cz/16/kulicka-v-medu?context=13
1) Když dosadím hmotnost 1kg, hustota medu 1470kg/m^3, hustota kuličky 7850kg/m^3, k = 1, g = 10m/s^-2 a vyjdou mi strašně obří rychlosti (asi 7m/s za 3s).
2) při určité hmotnosti cca 0,2kg se členy m*g a m*g*rho[med]/rho[kulička] odečtou a rychlost je 0.
Prosím o vysvětlení. Děkuji
↑ alfacentauri:
Ahoj,
můj názor by byl:
1) Řekl bych, že vychází takovéhle výsledky, protože jde o docela "velkou kuličku" -- spíše o kouli. Je relativně těžká a má relativně velkou hustotu. (Docela to odpovídá představě -- při vhození této koule do medu by nepochybně klesala velmi rychle). Pro hodnoty pro "kuličku" (jak si ji představuji :-) ), tedy hmotnost desítek gramů, vychází menší rychlosti.
2) To je zvláštní, vzhledem k tomu, že m lze vytknout by se to stát nemělo. Tohle by se mohlo stát, pokud by byla hustota kuličky menší nebo rovna hustotě medu (pak by se "nepotopila"). Dosazuješ pořád stejné hustoty?
↑ runcorne:
a jak jsi přišel na to ?
↑ zdenek1:
Tady ↑ alfacentauri:, vzhledem k tomu, že je zde jako dosazovaná hodnota od ↑ alfacentauri:, tak jsem taky použil
↑ runcorne:
sorry, ta otázka směřovala na ↑ alfacentauri:
↑ runcorne:
Ano, ta nula samozřejmě nevyjde, udělal jsem chybu. Díky.
↑ zdenek1:
Jenom jsem zkusil. Pro kuličku 10g. Z obrázků bych tipl, že správně je k<1.
k=0.5
k=1
k=2
↑ alfacentauri:
mě šlo o tu kilogramovou železnou kouli
Pro odporovou sílu v tomto případě platí Stokesův zákon, kde
je dynamická viskozita,
poloměr koule
tvoje koule má poloměr 3,12 cm a viskozita lesního medu je podle googlu 10 Pa*s
Takže v tomto případě bude