Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den ,
mohli by jste mi s tím to poradit? Děkuji.
Je dána přímka p: x+y-1=0.
A) Vypočítejte souřadnice a bodu A = [4;a], který leží na přímce p. Napište parametrickou rovnici přímky q, která je kolmá k přímce p a která prochází bodem A. Vypočítejte souřadnice bodu B = [b;0], který leží na přímce q.
B) Napište obecnou rovnici přímky r procházející bodem B, která je rovnoběžná s přímkou p. Vypočítejte souřadnice h bodu H = [0;h], který leží na přímce r.
C) Do grafu nakreslete trojúhelník ABH a přímky p, q, r.
Potřebuji to vysvětlit nějak stručněji, protože jsem už několik let mimo školu a můj bratr to, bohužel nechápe, tak se mu snažím pomoc. Děkuji za jakoukoliv pomoc. Přeji pěkný den. :)
↑ Zemi44:
Zdravím,
toto je látka SŠ.
AdA) rovnice ( jakákoli) to říká: vezmi x, dosaď do mě a dostaneš y. (Anebo dosaď y a dopočítej x)
Pro parametrickou rovnici potřebuješ směrový vektor a bod. Přímka p je zadaná obecnou rovnicí, tudíž svým normálovým vektorem. Musíš najít vztah mezi normálovým vektorem a směrovým vektorem dvou kolmých přmek.
vysvětlení pojmů