Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
rád bych požádal o radu.
Ke geometrii na přiloženém obrázku páni profesoři odvodili vztahy, které jsou pod ním. A já bohužel vůbec netuším, jak ke zmíněným vztahům došli. Mým cílem je získat podobné vztahy, pouze s tím rozdílem, že jejich vztahy popisují 2D případ, zatímco moje vztahy by měly popisovat 3D případ. Můj 3D případ vznikne z jejich 2D tak, že je jejich geometrie orotována kolem svislé osy (o 2pi). Místo obdélníkové domény to tedy řeším na válci.
Moje otázka je, jestli by bylo možné nějakým způsobem převést jejich vztahy na mojí geometrii? 

↑ Tscar:
Jazykové okénko:
Možnosti:
1) Moje otázka je: Bylo možné nějakým způsobem převést jejich vztahy na mojí geometrii?
(tedy skutečně položím otázku)
2) Moje otázka je, jestli by bylo možné nějakým způsobem převést jejich vztahy na mojí geometrii.
(tedy zmíním obsah otázky, ale nepokládám ji)
Pokud napíšu "Moje otázka je, jestli by bylo možné nějakým způsobem převést jejich vztahy na mojí geometrii?", tak je to podivný hybrid způsobu oznamovacího - říkám, že moje otázka je nějaká - a tázacího - viz otazník, což ale není kompatibilní se slovosledem hlavní věty. Navíc, kdyby slovosled hlavní věty byl kompatibilní s otazníkem, tj. kdyby bylo celé souvětí vskutku způsobu tázacího, muselo by znít "Je moje otázka to, jestli by bylo možné...?". Ale odpověď na tuto otázku je "ano" nebo "ne", což jistě nebylo cílem :-).
Ahoj ↑ Sergejevicz:.
Jak je možný, že absolvent modelování se tak moc nudí?